Ръководителят на Агенцията на ООН за бежанците призова страните да премахнат мерките за блокиране на мигранти по своите граници, съобщава "Ройтерс".

По негови думи тези мерки са неефективни, а понякога и незаконни.

В обръщение към повече от 100 дипломати и министри в Женева на годишната среща на ВКБООН Филипо Гранди заяви, че по света са разселени безпрецедентните 123 милиона души.

"Може да попитате: какво може да се направи? Като начало, не се фокусирайте само върху своите граници", настоя той и призова лидерите вместо това да разгледат причините хората да бягат от домовете си.

И Германия заговори за депортиране на мигранти в Руанда

И Германия заговори за депортиране на мигранти в Руанда

ЕС може да използва съществуващите съоръжения, първоначално предназначени за плана на Великобритания

"Трябва да се стремим да се справим с основните причини за разселването и да работим за решения", подчерта Гранди. "Умолявам всички ви да продължим да работим заедно и със смирение, за да използваме всяка възможност за намиране на решения за бежанците".

Без да назовава имена на държави, той посочи, че инициативите за прехвърляне или дори спиране на схеми за убежище са в нарушение на международното право. Гранди предложи на страните помощ за намиране на справедливи, бързи и законни схеми за убежище.

Той призова и за драстично увеличаване на подкрепата за бежанците, бягащи от гражданската война в Судан, като предупреди, че липсата на ресурси вече ги тласка през Средиземно море и дори през Ламанша към Великобритания.

"В това смъртоносно уравнение има нещо, което трябва да се даде. В противен случай никой не трябва да се изненадва, ако разселването продължава да расте - като числа, но също и като географско разпространение", изтъкна Гранди.

ВКБООН твърди, че работи, за да гарантира, че всяко човешко същество, което е избягало от насилие, преследване, война или бедствие в родината си, има право да търси и да намери безопасно убежище. Работата на агенцията е под силен натиск, като броят на разселените хора се увеличава ежегодно през последните 12 години.

Полша временно спира правото на убежище заради напрежението на границата с Беларус

Полша временно спира правото на убежище заради напрежението на границата с Беларус

Туск каза, че ще представи стратегията за миграцията на заседание на правителството на 15 октомври