Въоръжените сили на Демократична република Конго (ДРК) осуетиха опит за държавен преврат. Това съобщи говорител на армията на страната, цитиран от "Ройтерс".

Той е бил извършен тази сутрин и в него са участвали конгоански и чуждестранни бойци.

"Опитът за държавен преврат беше потушен от силите за отбрана и сигурност. В него участваха чужденци и конгоанци. Тези чужденци и конгоанци бяха извадени от действие, включително техният лидер", посочи говорителят Силвен Екенге.

Той не уточни дали това означава, че те са били задържани или убити.

Тина Салама, говорител на президента Феликс Чисекеди, също потвърди, че президентският дворец е бил атакуван тази сутрин, но армията е възстановила контрола.

По-рано двама пазачи и нападател бяха убити при нападение срещу дома на Витал Камерхе, член на парламента, за когото се предполага, че ще стане председател, съобщиха говорителят на Камерхе и японският посланик в страната.

Миротворците на ООН се изтеглят от източната част на ДР Конго

Миротворците на ООН се изтеглят от източната част на ДР Конго

Мисията на ООН не се ползва с подкрепата на местното население

Посолството на Съединените щати издаде предупреждение за "продължаваща дейност от страна на елементите за сигурност на ДРК" и съобщи за стрелба в района.

Страница във Фейсбук, която принадлежи на Кристиан Маланга - политик, базиран в Съединените щати, публикува излъчвано на живо видео, в което изглежда, че той ръководи атаката.

"Ние, бойците, сме уморени. Не можем да протакаме с Чисекеди и Камерхе, те направиха твърде много глупави неща в тази страна", заявява той във видеото.

Въпреки че Чисекеди беше преизбран за втори мандат като президент през декември, той все още не е съставил правителство - шест седмици след назначаването на министър-председател.

Камерхе беше кандидат за председател на парламента на избори, които трябваше да се проведат вчера, но бяха отложени от Чисекеди.

ЮАР праща войски в Демократична република Конго

ЮАР праща войски в Демократична република Конго

Военните части ще помагат в битката срещу въоръжените бунтовнически групи