Руски журналист от вестник „Комерснт" е бил пребит жестоко пред собствения му дом в Москва, съобщава БиБиСи.

Властите в страната съобщиха, че срещу неизвестните извършители е образувано наказателно производство за опит за убийство. От полицията работят и по различни версии, но най-вероятно причината за инцидента е неговата работа.

Става въпрос за журналиста Олег Кашин, който бил пречакан пред дома си от двама непознати и пребит с тежки метални предмети. Инцидентът е станал около 00.40 часа местно време.

Според главния редактор на вестника Михаил Михайлин Кашин е нападнат заради негови материали. По думите му парите, телефона и другите ценности на журналиста са били непокътнати.

Това потвърждава версията, че посегателството над Кашин е заради професионалната му дейност, подчерта Михайлин.

След инцидента той е докаран в 36 градска болница в изключително тежко състояние, с множество счупвания и сътресение на мозъка. Веднага са му направени поредица от операции и сега е настанен в реанимацията на болницата в състояние на изкуствена кома.

Дмитрий Медведев е поръчал на главния прокурор на страната Юрий Чайка и министърът на вътрешните работи Рашид Нургалиев лично да ръководят дейностите по разкриване на чудовищното престъпление.

Олег Кашин се специализира в отразяването на обществено-политически теми. През последните месеци обаче има редица публикации за различни протестни акции, както и за дейността на руските младежки организации.

Руските медии припомнят, че преди близо 2 месеца на сайта на прокремълското движение "Млада гвардия" е бил публикуван материал, който заплашвал Олег Кашин, че ще бъде наказан заради неговата "журналистическа дейност, която развращава читателите и дискредитира властта".