Адвокати от опозиционна партия в Кения предприеха действия за блокиране на планираното от страната разполагане на полиция в Хаити, според съдебна декларация. Това се случва дни преди пристигането на служителите в карибската страна, предават от Reuters.

Екуру Аукот и Мируру Ваверу, като адвокати и ръководители на партията Thirdway Alliance, вчера са изпратили молба до Върховния съд. В нея те обвиняват президента Уилям Руто и властите, че не са се подчинили на съдебната заповед при подписването с Хаити.

Адвокатите заявиха, че правителството ще бъде осъдено за неуважение към съда, ако продължи действия по изпращане на полицейски екипи към Карибите. "Жалбоподателите са надеждно информирани, че това може да бъде извършено по всяко време от сега", пише още в молбата до Върховния съд.

Припомняме, в отговор на призива на Хаити за помощ миналия юли Кения предложи да изпрати 1000 служители, за да помогне за справяне с влошаваща се криза със сигурността и ескалиращия контрол от страна на местните банди.

Въпреки това Върховният съд на Кения е постановил през януари, че полицаите не могат да бъдат разположени в Хаити при липса на "реципрочно споразумение" с правителството на домакина.

През март Президентът Уилям Руто е подписал споразумение за сигурност с тогавашния министър-председател на Хаити Ариел Хенри. С тези действия Найроби се надяваше да удовлетвори възраженията на съда и да позволи разполагането да продължи.

Същият месец правителството на Кения е заявило, че поставя на пауза на разполагането след оставката на Хенри. Според Руто обаче полагането на клетва на преходен съвет в Хаити на 25 април е отговорило на опасенията относно вакуума на властта там, затова Кения продължава планирането разполагане на полицейски служители.

Миналата седмица Южното командване на американската армия е съобщило, че цивилни изпълнители са пристигнали в Хаити, за да построят жилищни помещения за ръководените от Кения сили. Ямайка, Бахамите, Барбадос, Бенин, Чад и Бангладеш също са предоставили допълнителен персонал.

Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити заради насилието на бандите

Над 53 000 души са избягали от столицата на Хаити заради насилието на бандите

ООН: Мащабът на нарушаване на човешките права е "безпрецедентен в съвременната история на Хаити"