Основният опозиционен лидер на Южна Корея беше хоспитализиран днес, след дни на гладна стачка в знак на протест срещу правителствената политика, съобщава "Ройтерс". След това беше поискана заповед за ареста му, поради обвинения в корупция.

Лий Яе-Мюн, който е лидер на Демократическата партия на Корея, започна протеста на 31 август. Причините са лошото икономическо управление на правителството, заплахите за свободата на медиите и неуспеха на управата да се противопостави на изпускането на радиоактивни отпадъчни води от атомната централа "Фукушима" в Япония.

Според партията му той е преместен в болница от Националното събрание в Сеул днес сутринта поради дехидратация и световъртеж.

Южнокорейците са разтревожени от водата във Фукушима

Южнокорейците са разтревожени от водата във Фукушима

Правителство забрани вноса на морски дарове от водите край атмоната централа

Ким Ги Хьон, който е ръководителят на управляващата Партия на силата на народа, призова Лий да спре да гладува, и добави, че е готов да говори с него по политически въпроси.

Часове след като Лий беше преместен в болница, прокурорите казаха, че са поискали заповед за ареста му като част от разследване на проект за развитие и обвинения в подкупи. Според обвинението е нарушил задължението си за загуби от 15 милиона долара, натрупани от Seongnam Development Corporation по време на мандата му като кмет на град Сеоннам. Лий е обвинен и в подкуп във връзка с компания, заподозряна за извършването на незаконни парични преводи към Северна Корея в размер на 8 милиона долара.

Лий отрече да е виновен и нарече обвиненията "фикция" и "политическа конспирация".

За да продължи обвинението първо трябва парламентът на Южна Корея да снеме имунитета на Лий, за да се преразгледа искането на прокуратурата. През февруари бе отхвърлено предишно искане за заповед за арест на Лий.

Южна Корея: Хиляди учители стачкуват за закрила от родителски тормоз

Южна Корея: Хиляди учители стачкуват за закрила от родителски тормоз

Според тях сегашните закони затрудняват упражняването на контрол над класните им стаи