В съвместно писмо, изпратено до британския премиер Тереза Мей, лидерите на опозицията във Великобритания твърдят, че отлагането на знаковото гласуване на споразумението за Брекзит в парламента "показва презрение към парламента".

Писмото, подписано от лидерите на Лейбъристката партия, Шотландската национална партия, уелската партия, либералните демократи и зелените, обвинява Тереза Мей, че e допуснала "бягство от тежко поражение" за нейното споразумение в Камарата на общините (долната камара на британския парламент).

Юнкер отряза Великобритания, сделката за Брекзит не може да се предоговаря

Юнкер отряза Великобритания, сделката за Брекзит не може да се предоговаря

Сегашното споразумение е "най-доброто възможно"

Опозиционните лидери също така са протестирали срещу решението на правителството "едностранно да промени договореностите, след като парламентът се съгласи на график, без да му бъде дадена възможност да изрази волята си".

Лейбъристката партия, ръководена от Джереми Корбин, обаче успя да осигури за днес извънреден парламентарен дебат, за да оспори решението на правителството да отложи гласуването в последната минута, уточниха британските медии.

Стърджън нападна Мей: Отлагането на вота за Брекзит е "жалко малодушие"

Стърджън нападна Мей: Отлагането на вота за Брекзит е "жалко малодушие"

Настоява да хвърли оставка

Междувременно Мей днес е в Европа в опит да осигури още отстъпки от лидерите на ЕС, особено по отношение на датата на изтичане на предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия, което е най-спорният въпрос в целия процес на преговори за Брекзит.