Първият министър на Шотландия Никола Стърджън излезе с изявление, в което разкритикува остро британския премиер Тереза Мей, че поставя интересите на Консервативната партия преди интересите на хората и техния жизнен стандарт.

Коментарите на Стърджън бяха направени, след като Мей реши да отложи гласуването в Камарата на общините за споразумението ѝ с Европейския съюз за Брекзит, което първоначално беше насрочено за утре.

Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит
Обновена

Тереза Мей отлага гласуването за Брекзит

Критиците ѝ я обвиниха, че правителството е в "хаос"

"Ако приемем, че тези информации са точни, това е повратен момент и акт на жалко малодушие от страна на правителството на консерваторите, което излезе от пътя и сега се разпада в пълен хаос. Това е окончателно доказателство, че интересите на дълбоко разделената Консервативна партия означават далеч повече за премиера от работните места и стандарта на живот на хората. Това е непростимо бягане от отговорност, а британското правителство сега трябва да се маха от пътя и да позволи на други да поемат властта", подчерта Стърджън.

Тереза Мей ще говори пред британския парламент в 17:30 часа, като се очаква официално да обяви, че гласуването за нейното споразумение за Брекзит се отменя.

Евросъдът реши: Великобритания може да отмени Брекзит

Евросъдът реши: Великобритания може да отмени Брекзит

Без разрешението на останалите 27 страни членки на ЕС

От своя страна премиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че няма да има споразумение за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без правно обвързващ защитен механизъм, който предотвратява твърдата граница на ирландския остров.

Варадкар повтори позицията на Европейската комисия, подчертавайки, че няма да е възможно да се възобновят преговорите за Брекзит. Той повтори, че споразумението, което вече е постигнато между двете страни, което включва защитен механизъм за ирландската граница, е "единственото споразумение на масата" за преговори.

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя, че Брюксел няма да предоговаря споразумението за Брекзит с Лондон, потвърждавайки отново, че споразумението, което е на масата, е най-доброто и единствено възможно.

Шотландия заговори за втори референдум за Брекзит

Шотландия заговори за втори референдум за Брекзит

След днешното решение на Съда на Европейския съюз