Премиерът на Великобритания Тереза Мей е решила да отложи гласуването в парламента за нейното споразумение за Брекзит, което беше насрочено за утре (11 декември), съобщават няколко британски медии, цитирайки източници от кабинета.

Обратът доведе до обвинения, че правителството е в "хаос" и беше масово заклеймен от опоненти на Мей и журналисти. 

Гласуването, което беше планирано да се проведе утре вечерта, ще одобри или отхвърли условията за излизането на Великобритания от ЕС.

Шотландия заговори за втори референдум за Брекзит

Шотландия заговори за втори референдум за Брекзит

След днешното решение на Съда на Европейския съюз

По-късно Тереза Мей обяви в британския парламент, че насроченият за утре вот за сделката ѝ с Евросъюза за Брекзит се отлага заради спорния защитен механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Тереза Мей се зарече, че тя и нейният екип ще се върнат "смело" в Брюксел и да потърси допълнителни гаранции от ЕС в още "обсъждания", въпреки твърденията и от Лондон, и от Брюксел, че това не е възможно.

По-рано говорител на Тереза Мей настоя, че гласуването ще се проведе по план. Говорителят на "Даунинг стрийт" 10 обаче отбеляза, че Мей е свикала извънредно заседание на правителството.

Евросъдът реши: Великобритания може да отмени Брекзит

Евросъдът реши: Великобритания може да отмени Брекзит

Без разрешението на останалите 27 страни членки на ЕС

През уикенда се появиха информации, че британския премиер обмисля да отложи гласуването в Камарата на общините за споразумението по развода с Европейския съюз заради недостатъчната подкрепа за споразумението сред депутатите.

Съдът на Европейския съюз постанови по-рано днес, че Великобритания може едностранно да се откаже от решението си да излезе от Общността.

 Мей: Вариантите за Брекзит - моето споразумение, никакво споразумение или оставане в ЕС

Мей: Вариантите за Брекзит - моето споразумение, никакво споразумение или оставане в ЕС

Не е възможно споразумение с ЕС без механизъм за избягване на "твърда" граница

Междувременно председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че Европейският съюз няма да предоговаря споразумението за Брекзит. Комисията отново потвърди, че споразумението за Брекзит, което е на масата, е най-доброто и единствено възможно.