Опозицията във Венецуела призова президента Николас Мадуро да продължи преговорите в Мексико, предаде "Ройтерс".  Това направи председателят на преговорния екип на венецуелската опозиция Херардо Блайд.

"Призоваваме нашия колега да започне отново възможно най-скоро сесията в Мексико, за да постигнем необходимите споразумения", заяви Блайд от Мексико Сити.

Посредникът Норвегия повтори този призив в Twitter, като заяви, че преговорите са единственото решение.

"Ще продължим да работим, за да продължат възможно най-скоро важните преговори", написа норвежкото министерство на външните работи.

Преговорите във Венецуела зациклиха

Преговорите във Венецуела зациклиха

Причината е екстрадирането на Алекс Сааб

Припомняме, че правителството на Венецуела спря преговорите с опозицията поради екстрадирането на гражданин на страната Алекс Сааб от Кабо Верде в САЩ. Това съобщи в събота председателят на парламента Хорхе Родригес, който оглавява преговорната делегация на правителството.

"Във връзка с тези груби действия нашата делегация обявява, че спира участието си в диалога", каза той на пресконференция, която се излъчва по телевизия TeleSUR.

"Това екстрадиране е поредният акт на агресия на САЩ срещу Венецуела, като се има предвид, че Алекс Сааб беше включен от страната ни като пълноправен участник в преговорния процес", каза Родригес. Каракас обяви решението си да включи дипломата в делегацията на 14 септември, след като Конституционният съд на Кабо Верде одобри екстрадицията на Алекс Сааб в САЩ, където той е обвинен в пране на пари чрез американската финансова система в полза на венецуелското ръководство .

Ройтерс съобщи, че властите на Кабо Верде са екстрадирали Сааб в САЩ. Каракас нарече екстрадицията му отвличане и нарушаване на правата на човека.

Алекс Сааб беше арестуван на 12 юни 2020 г. на летището на остров Сал като част от съвместна операция на властите на Кабо Верде и Интерпол. Те са действали въз основа на международна заповед за арест, издадена от САЩ. Сааб беше задържан по време на полет на частен самолет от Венецуела до Иран. Правителството на Венецуела протестира, че Алекс Сааб има не само дипломатически паспорт, но и статут на специален пратеник.

Пореден провал на преговорите за Венецуела

Пореден провал на преговорите за Венецуела

Правителствената делегация не се появи в Мексико

Правителството и опозицията на Венецуела започнаха преговори в Мексико на 13 август при посредничеството на Норвегия. По време на първия кръг страните подписаха меморандум за разбирателство, за да потвърдят готовността си за диалог.