Гръцката опозиция поиска нови преговори по дълговите проблеми на страната.

Припомняме, на екстремно заседание, провело се на 26 октомври, лидерите на ЕС взеха решение за опрощаване на 50% от гръцкия дълг. Едновременно с това страната може да получи до 100 милиарда евро допълнителна помощ. В замяна на това управляващата партия ПАСОК се съгласи на многогодишна програма за икономии и съкращаване на външния дълг.

Текущата ситуация прави провеждането на нови преговори необходимо повече от всеки друг път, заяви по време на пресконференция в Атина лидерът на „Нова демокрация" Янис Михелакис.

Представителите на опозицията разкритикуваха правителството на Георгиос Папандреу, което по думите му празнува спасението на част от 360-милиардния дълг. Той припомни, че по-рано този сценарий беше определен от управляващите като катастрофа.

Опозиционерът счита, че основните инструменти, които трябва да доведат до повишаване на приходите в бюджета, вече се отразиха негативно на икономическия ръст на страната.

Невъзможно е да се постигне излишък като се намаляват доходите на гражданите и се повишават данъците. Това може да стане чрез инвестиции в преструктуриране на икономиката и производството, категоричен бе Михелакис..

Той даде пример с Португалия, която също е част от програмата за спешна помощ на ЕС, която поиска промяна в споразумението за отпуснатия пакет за финансова помощ в размер на 78 милиарда евро. португалските власти ще поискат поправки, според които помощта да се основава на промяна в основните макроикономически показатели.

По-рано американският финансист Джордж Сорос определи като недостатъчно намаляването с 20% на гръцкия дълг. Според него намаляването ще предизвика още по-големи социални сътресения.