Преди да приключи гласуването на президентските избори в Иран, ръководителят на опозиционната кампания се оплака от множество нарушения и призова за намесата на властите. Това съобщава Агенция "Франс прес".

Шефът на кампанията за твърдолинейния духовник Ебрахим Райси заяви, че имало пропагандни действия от определени длъжностни лица и поддръжници на правителството в полза на президента Хасан Рохани, който се кандидатира за нов мандат.

"Такива нарушения са неморални действия, които нарушават правата на хората", заяви Али Никзад.

Иран избира президент

Иран избира президент

Президентът Рохани ще се бори за втори мандат

Изборните правила в Иран сочат, че никой не може да опитва да влияе на избирателите след края на кампанията 24 часа преди отварянето на изборните секции.

Друг официален представител от кампанията на Райси заяви, че в петък е имало 219 нарушения. Той твърди, че не са били доставени достатъчно бюлетини в райони, в които се смята, че симпатизират на Райси, включително и в родния му град - Машхад.

Засега няма коментар от екипа на Рохани.

Дълги опашки в началото на изборния ден в Иран

Дълги опашки в началото на изборния ден в Иран

Рохани и Раиси са основните претенденти

Преобладаващо консервативният Съвет на настойниците трябва да потвърди резултатите от изборите.

Междувременно, служители обявиха, че ще удължат изборния ден с два часа, тъй като много хора се редели на опашка за часове, за да пуснат бюлетината си. Има голям наплив от желаещи да гласуват.