Иранците започнаха да гласуват на важни президентски избори, съобщават Франс прес и "Гардиън".

Гражданите на Ислямската република ще решат съдбата на държавния глава Хасан Рохани и опитите му за прекратяване на международната изолация на страната и усилията за възстановяване на икономиката.

Иран избира президент

Иран избира президент

Президентът Рохани ще се бори за втори мандат

68-годишният умерен политик, който беше основен двигател в постигането на ядреното споразумение със световните сили през 2015 г., определя изборите като избор между по-големи граждански свободи и "екстремизъм".

Снимка 294677

Източник: ЕПА

Но Рохани среща сериозна съпротива в лицето на хардлайнера Ибрахим Раиси. 56-годишният се позиционира като защитник на бедните и призовава за по-твърда линия на поведение към Запада.

Президентът и популярният му външен министър Мохамед Джавад Зариф бяха залети от поддръжници, докато гласуваха в столицата Техеран рано тази сутрин.

Снимка 294673

Източник: ЕПА

Двамата политици са в основата на ядреното споразумение с водените от САЩ световни сили, което доведе до облекчаване на санкциите в замяна прекратяване на програмата за ядрени оръжия на Ислямската република.

"Ентусиазираното участие на иранците на изборите подсилва националната ни сила и безопасност", каза Рохани, след като пусна гласа си.

Иран осъди новите санкции на САЩ

Иран осъди новите санкции на САЩ

Ислямската република осъжда враждебната воля

Раиси поясни, че ще продължи да спазва ядреното споразумение, но според него икономическите проблеми са доказателство, че дипломатическите усилия на Рохани са се провалили.

"Вместо да използват способните ръце на нашите младежи за разрешаването на проблемите, те поставиха икономиката ни в ръцете на чужденците", подчерта той в края на предизборната кампания в град Машхад в сряда.

Иранският лидер разкритикува напрегнатата предизборна кампания

Иранският лидер разкритикува напрегнатата предизборна кампания

Вижте регионалните държави. Къде не е опасно

23-годишният студент Мохамед Али Серкани заяви пред изборна секция в Техеран, че ще гласува за Раиси, защото правителството на Рохани и ядреното споразумение спряха много проучвания в ядрената, ракетната и космическа област.

Снимка 294675

Източник: ЕПА

Рохани предупреди, че хардлайнерите трябва да останат настрана от иранската дипломация в този толкова деликатен момент в отношенията със САЩ.

"Едно погрешно решение от президента може да означава война", предупреди той на предизборен митинг в Машхад.

Само преди два дни САЩ наложиха нови санкции на Иран заради ракетната програма.

Върховният лидер на Ислямската република Али Хаменеи пусна гласа си в резиденцията си в Техеран минути след започването на изборния процес: "Съдбата на страната е в ръцете на иранците".

Съобщава се за дълги опашки пред избирателните секции в цялата страна.

Резултатът от вота не само ще повлияе на близкото бъдеще на Иран, но и на битката за избор на нов върховен лидер.

56 милиона иранци имат право да гласуват на президентските избори. Секциите, които са 63 500 на брой, ще останат отворени до 18 ч. местно време. На предишните избори обаче високата активност наложи удължаването му с няколко часа.

В събота се очакват първите резултати.

Ако никой от кандидатите не събере повече от 50% от гласовете, ще се проведе балотаж.

На изборите участват петима кандидати: Рохани, твърдолинейните Ибрахим Раиси и Мустафа Мирсалим, умереният Мустафа Хашемитаба и съюзникът на Рохани и вицепрезидент Ешак Джахангири. Преди няколко дни кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф обяви, че се оттегля от битката. Той заяви, че ще подкрепи Раиси.