Четири словенски опозиционни партии подадоха искане за импийчмънт срещу консервативния премиер Янез Янша, отчасти подтикнати от провалите му по отношение справянето с коронавирусната криза, съобщава "Франс прес".

Предишните опити на опозицията да внесат вот на недоверие срещу правителството на Янша се провалиха по-рано тази година, но администрацията му продължи да бъде преследвана от различни противоречия и международни критики.

В допълнение, страната беше засегната от тежка трета вълна на пандемията, която доведе до нарастване на заразените и смъртността.

Брюксел хока премиера на Словения заради лични нападки срещу журналисти

Брюксел хока премиера на Словения заради лични нападки срещу журналисти

Янша не крие симпатиите си към Тръмп

В искането за импийчмънт, насочено лично към Янша, четирите опозиционни партии го обвиняват, че не е изпълнил законовите си задължения и че не се е възползвал от възможността да бъдат закупени допълнителни дози ваксини и по този начин е отказал на гражданите полагащите им се здравни услуги.

Твърдението се отнася за период през декември, когато Янша временно зае поста министър на здравеопазването, след като предишният титуляр подаде оставка.

В предложението за импийчмънт се казва още, че Янша е нарушил конституцията, като е атакувал свободата на медиите, включително попречвайки на финансирането на националната информационна агенция STA, както и чрез натиск върху прокуратурата в страната.

Словения застана зад Полша и Унгария в спора с ЕС

Словения застана зад Полша и Унгария в спора с ЕС

Някои политически групи...открито заплашват да използват инструмента

В момента дясноцентристката коалиция на Янша контролира 45 места в 90-местния парламент, като няколко депутати напуснаха правителствения лагер през последните месеци.

Янша нарече опита за импийчмънт "жалък ход на привилегированите, целящ дестабилизиране на страната".

Новата криза за правителството идва след критиките от Брюксел и преди Словения да поеме ротационното председателство на ЕС по-късно тази година.

Вчера Словения се присъедини към Австрия и Чехия в отказа да помогне на пет затруднени страни членки на ЕС при разпределянето на допълнителни 10 млн. дози от ваксината на Pfizer.

Словения налага полицейски час и забрана за пътуване в страната заради COVID-19

Словения налага полицейски час и забрана за пътуване в страната заради COVID-19

2 млн. жители ще трябва да останат у дома си между 21:00 и 6:00 часа

Миналата седмица Янша внезапно прекъсна "въртенето на шиш" относно свободата на медиите от страна на депутатите, обвинявайки ги в "цензура" за отказа да пуснат видео, което той беше подготвил.

Опозицията обвинява Янша, който е почитател на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че иска да подражава на своя политически съюзник и колега, унгарският премиер Виктор Орбан.

Предложението за импийчмънт трябва да бъде обсъдено от парламента в рамките на 60 дни и се нуждае от подкрепата на 46 депутати.