Избирателите в Тайланд днес отидоха до избирателните секции за първите избори след преврата през 2014 година, като екзит пол показва, че популистката партия, свързана с живеещия в изгнание бивш държавен ръководител на страната Таксин Шинаватра, ще спечели най-много депутатски места, но те няма да са достатъчни за съставяне на правителство, съобщава "Ройтерс".

Изборната надпревара изправи един срещу друга водача на военната хунта Прают Чан-оча, който се опитва да задържи властта и да остане на премиерския пост, срещу "демократичния фронт", воден от партията Pheu Thai, която е лоялна на Таксин.

Тайландски съд забрани партията, издигнала принцесата за премиер

Тайландски съд забрани партията, издигнала принцесата за премиер

С решението също така се забранява на ръководството на партията да участва в политиката за 10 г.

Тайланд е под пряко военно управление, откакто тогавашният началник на армията Прают свали от власт избраното правителство, подкрепящо Таксин, през 2014 г. Бивш магнат в сферата на телекомуникациите, Таксин беше свален от власт от армията през 2006 г. и от 2008 г. живее в изгнание.

Неофициални резултати от Избирателната комисия от първите парламентарни избори в Тайланд от 2011 г. насам не се публикуват вече в продължение на няколко часа.

Въпреки това веднага след като избирателните секции затвориха в 17 часа местно време (12 часа българско), местната телевизия PBS излъчи резултатите от екзит пол на местна социологическа агенция, които показаха, че Pheu Thai ще спечели 163 депутатски места в 500-местната Камара на представителите.

В Тайланд не допуснаха принцесата за кандидат за премиер

В Тайланд не допуснаха принцесата за кандидат за премиер

Избирателната комисия дисквалифицира сестрата на краля

Същият екзит пол сочи, че партията на хунтата Паланг Прачарат ще спечели 96 депутатски места, системната Демократична партия е със 77 места, партията Bhumjaithai е с 59 места и новата партия "Напред към бъдещето" печели 40 депутатски места.

Ако екзит полът се окаже верен, предварителните резултати ще означават, че Pheu Thai няма да има достатъчно гласове, за да състави правителство на мнозинството в очаквания "демократичен фронт" с други партии.

Политическо земетресение в Тайланд – принцеса се бори с военната хунта за премиер

Политическо земетресение в Тайланд – принцеса се бори с военната хунта за премиер

Принцеса Уболратана Барнавади се включва в изборната надпревара