Сестрата на краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн се кандидатира за премиер на страната на изборите през следващия месец, съобщават световни агенции.

Партия Thai Raksa Chart потвърди, че принцеса Уболратана Барнавади се включва в изборната надпревара.

Според експерти това решение предизвиква "политическо земетресение".

Принцесата е първият член на кралската фамилия, който ще се бори за държавен пост. Уболратана ще се изправи срещу лидера на военната хунта генерал Прают Чан-оча, който обяви днес, че ще се кандидатира за премиер, за да "поддържа мира и реда".

Thai Raksa Chart е партията на 67-годишната Уболратана, която е съюзник с бившия премиер Таксин Шинаватра, който беше свален с преврат през 2006 г., но води партията в изгнание. Партията е създадена от партия "За таи" (Peu Chart) на Таксин, след като военната хунта заплаши да я разпусне. Уболратана открито поддържа близки отношения с Таксин.

Решението на принцесата води до безпрецедентно развитие. Преди изненадващото решение изборите се разглеждаха като битка между популистите на Таксин и хунтата.

Военната хунта, която иззе властта през 2014 г., е критикувана, че използва законите за потискане на опозицията.

Уболратана се отказа от кралската си титла през 1972 г., когато се омъжи за чужденец. Но тя все още се разглежда като част от кралското семейство, което традиционно е над политиката, въпреки че има голямо влияние. Тя е бивша актриса в Тайланд.

Според законите на страната наказуемо е да се критикуват или обиждат членовете на кралската фамилия. Експерти отбелязват, че Уболратана няма да бъде защитена от тези закони, но кой ще се осмели да се противопостави на политиките й и да изрази неодобрение.