Кандидатите, подкрепени от опозиционни партии, спечелиха и трите депутатски места, показаха резултатите днес, нанасяйки тежък удар на премиера Йошихиде Суга, информира ДПА.

Резултатите от изборните надпревари в неделя, първите след встъпването в длъжност на Суга през септември, бяха предизвестено лоши за неговата управляваща Либерално-демократическа партия, докато страната се подготвя за парламентарни избори, които трябва да се проведат до тази есен.

Победите на тримата кандидати, всички подкрепени от основната опозиционна Конституционно-демократическа партия, идват на фона на много критикувания отговор на Суга на COVID-19 пандемията и скандалите в Либерално-демократическата партия, които доведоха до две от трите изборни надпревари.

"Ние смирено приемаме преценката на избирателите. Бихме искали да коригираме това, което трябва да бъде коригирано", коментира Суга пред репортери.

Резултатите от изборите бяха "много сурови", изтъкна пред репортери Хакубун Шимомура, който ръководи съвета за политически изследвания на Либерално-демократическата партия.

Шимомура добави, че резултатите са показали, че хората искат правителството да върши по-добра работа в отговора на пандемията.

Прилагането на коронавирусните ваксини започна в средата на февруари, но темпото му беше изключително бавно. Само 0,7 на сто от населението е напълно ваксинирано към четвъртък според канцеларията на премиера.

Япония обяви извънредно положение заради COVID-19 три месеца преди Олимпиадата

Япония обяви извънредно положение заради COVID-19 три месеца преди Олимпиадата

Мерките ще бъдат по-строги в сравнение с последното извънредно положение в Япония

Суга обяви трето извънредно положение в Токио и три западни префектури, призовавайки баровете и ресторантите да се въздържат от сервиране на алкохол и предлагане на караоке услуги, докато същевременно продължава организирането на Олимпийските игри, въпреки предупреждението на експертите за риска игрите да се превърнат в суперразпространяващо (вируса) събитие.

Кандидатът на Конституционнодемократическата партия Кенко Мацуки, бивш депутат, лесно спечели депутатско място в северния остров Хокайдо, където Либерално-демократическата партия не издигна свой кандидат.

Междинните избори бяха свикани, след като Такамори Йошикава, който беше министър на земеделието при тогавашния министър-председател Шиндзо Абе, беше принуден да се оттегли заради скандал за подкуп.

Друг кандидат на Конституционнодемократическата партия, Джиро Хата, спечели депутатското място в Нагано, след като то беше освободено след смъртта на брат му Юичиро Хата заради COVID-19 през декември.

В западната префектура Хирошима Харуко Миягучи, подкрепен от Конституционнодемократическата партия и други опозиционни партии, победи кандидата на Либерално-демократическата партия Хиденори Нишита.

Изборната надпревара в Хирошима се проведе, след като членът на горната камара на парламента от Либерално-демократическата партия Анри Каваи, която беше призната за виновна през януари за купуването на гласове на изборите през 2019 г., напусна поста си като депутат през февруари.

Съпругът ѝ и бивш министър на правосъдието Кацуюки Каваи също подаде оставка през март, след като се призна за виновен за скандала в съда.

Кацуюки Каваи, дясна ръка на Абе, призна, че е плащал подкупи на местни политици и поддръжници в Хирошима в замяна на осигуряването на гласове за съпругата му Анри в надпреварата през 2019 г.