Италиански съд оправда Силвио Берлускони по обвиненията в подкупване на свидетели по дело за непълнолетна проституция - скандал, който преследва бившия премиер повече от десетилетие, предава Ройтерс.

Берлускони беше обвинен, че е платил на 24 души, предимно млади гости на неговите така наречени "Бунга-Бунга" партита, да предоставят фалшиви показания в предишен процес, където беше обвинен за платен секс със 17-годишна мароканска танцьорка в нощен клуб.

Прокурорите поискаха шест години затвор за Берлускони, чиято партия "Форца Италия" е ключов партньор в консервативната трипартийна коалиция на премиера Джорджия Мелони.

86-годишният Берлускони отхвърли обвиненията и каза, че е жертва на продължил години заговор от магистрати да го отстранят от политиката.

"Мога само да изразя нашето най-голямо задоволство от тази недвусмислена оправдателна присъда", каза адвокатът на Берлускони Федерико Чекони.

Берлускони обвини Зеленски за войната в Украйна
Обновена

Берлускони обвини Зеленски за войната в Украйна

Отговорът на Украйна не закъсня

Останалите 28 обвиняеми, много от които млади жени, обвинени в приемане на подкупи, също бяха оправдани, включително мароканската танцьорка Карима Ел Махруг, по-известна със сценичното си име Руби Крадецът на сърца.

Ел Махруг също изрази облекчението си. "Толкова съм щастлива... Това е освобождаване от годините, които бяха меко казано трудни. Това ме завладя, когато бях на 17 и продължи до 30-годишната ми възраст. Беше кошмар", каза тя пред репортери.

Скандалът около вечерните партита допринесе за падането на Берлускони от власт като министър-председател през 2011 г., отбелязвайки края на четвъртото му правителство.

В крайна сметка той беше оправдан в основното дело с решение на апелативния съд, че въпреки че е платил на тийнейджърка за секс, няма доказателства, че е знаел, че тя е непълнолетна. Той отново попадна на подсъдимата скамейка, след като беше обвинен в подкупване на свидетели.

Делото за подкуп беше разделено между три града - Сиена, Рим и Милано - според местожителството на различните свидетели. И трите процеса вече са приключили с оправдателни присъди, въпреки че прокурорите в Сиена обжалват.

The Spectator: Може ли Берлускони да сложи край на войната в Украйна

The Spectator: Може ли Берлускони да сложи край на войната в Украйна

Политикът-ветеран иска това да стане "лебедовата му песен"

Прокурорът от Милано Тициана Сицилиано каза, че е ясно, че свидетелите са излъгали в първоначалния процес, въпросът е защо. Тя добави, че нейната служба ще вземе решение за евентуално обжалване, след като прочете пълната присъда.

Берлускони призна, че е давал пари на различни свои гости, но каза, че са били предложени спонтанно като компенсация за репутационните щети, които са претърпели от това, че са били свързани с неговите скандални партита.

Откакто влезе в политиката през 1994 г., кариерата на Берлускони е белязана от съдебни битки и на него му беше временно забранено да заема политически постове след присъда за данъчни измами през 2013 г. Тази забрана отдавна изтече и той се върна в Сената на националните избори през 2022 г.

Валентинката на Берлускони до Путин

Валентинката на Берлускони до Путин

Има ли по-голяма любов от тази между бившия премиер на Италия и лидера на Русия?