Според бившия италиански премиер Силвио Берлускони и лидер на партията "Форца Италия", която е част от управляващата в Италия коалиция, украинският президент Володомир Зеленски е виновен за войната в своята страна, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Всичко, което (Зеленски) трябваше да направи, беше да спре да атакува двете автономни републики в Донбас и това нямаше да се случи", каза Берлускони пред италианските медии в неделя вечерта, след като гласува на регионалните избори в Ломбардия, които се очаква да бъдат първият изборен тест за дясната коалиция на премиера Джорджия Мелони.

"Оценявам много, много негативно поведението на този господин (Зеленски)", добави Берлускони.

Берлускони каза, че войната може да приключи, ако президентът на САЩ Джо Байдън заплаши да спре изпращането на военна и финансова помощ на Украйна и поиска от Зеленски да нареди прекратяване на огъня в замяна на "план Маршал от шест, седем, осем, девет милиарда долара" за възстановяване на страната.

86-годишният ветеран в италианската политика описа Путин като един от най-близките си приятели и беше сред малкото западни политици, които бяха поздравени от Кремъл в края на годината.

Украйна не закъсня да обвини Берлускони в разпространение на руска пропаганда.

"Нелепите обвинения на Берлускони срещу украинския президент са опит да се целунат ръцете на Путин, които са окървавени до лактите", написа във Фейсбук Олег Николенко, говорител на украинското външно министерство.

"В същото време италианският политик трябва да разбере, че като разпространява руска пропаганда, той насърчава Русия да продължи престъпленията си срещу Украйна и следователно носи политическа и морална отговорност", каза той.

Той обвини Берлускони, че се опитва да покаже лоялност към "руския диктатор", и направи паралели с отношенията на бившия италиански премиер с покойния либийски лидер Муамар Кадафи. В публикацията си във Фейсбук Николенко публикува снимка на Берлускони, който целува ръката на Кадафи през 2010 г.

Николенко приветства изявлението на кабинета на настоящия италиански премиер Джорджия Мелони, в което се потвърждава "твърдата и убедена" подкрепа на правителството за Украйна.

В интервю за обществената телевизия Rai миналия септември Берлускони каза, че планът зад атаката на Русия срещу Украйна е бил руските войски да влязат "след седмица, за да сменят правителството на Зеленски с правителство от достойни хора".

Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?

Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?

Подоляк похвали очаквания следващ премиер на Италия, крайнодясната Джорджия Мелони

Италианското правителство потвърди своята "твърда и убедена" подкрепа за Украйна в изявление, публикувано само час след коментарите на Берлускони, според италианския вестник ANSA.

Външният министър Антонио Таяни - член на "Форца Италия и близък съюзник на Берлускони - по-късно каза в Twitter, че неговата партия "винаги е подкрепяла независимостта на Украйна и е на страната на Европа, НАТО и Запада".

Запитан за неотдавнашните нападки на Мелони срещу Франция, че тя не е била поканена на вечеря със Зеленски в Париж, Берлускони каза, че "никога не би отишъл там, за да говори със Зеленски", ако беше премиер.

The Spectator: Може ли Берлускони да сложи край на войната в Украйна

The Spectator: Може ли Берлускони да сложи край на войната в Украйна

Политикът-ветеран иска това да стане "лебедовата му песен"