Италианският министър-председател Джорджа Мелони разкритикува като "неуместна" поканата на украинския президент Володимир Зеленски в Париж, където той се срещна с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, съобщава "Ройтерс".

"Вярвам, че нашата сила е в общността и единството, но има моменти, когато благоприятстването на вътрешното обществено мнение рискува да бъде в ущърб на каузата и това ми се струва един от тези случаи", коментира тя в Брюксел.

След посещението си в Лондон и Париж, по-рано днес Зеленски пристигна в Брюксел, за да поиска от лидерите на ЕС повече оръжия в борбата срещу инвазията на Русия и за бързо започване на преговори за присъединяване на Украйна към Съюза.

Зеленски пред ЕП: Русия е най-голямата антиевропейска сила в света

Зеленски пред ЕП: Русия е най-голямата антиевропейска сила в света

Под бурни аплодисменти украинският лидер благодари на ЕС за подкрепата

Вчера италианският външен министър съобщи, че Мелони ще се срещне със Зеленски в кулоарите на срещата на лидерите на ЕС, която ще приключи утре.

Зеленски, който се стреми да получи по-добра въздушна огнева мощ, за да обърне войната срещу Русия, вече получи обещание от Великобритания да осигури обучение за украински пилоти на модерни натовски изтребители.

Мелони, която е на власт от октомври, повтори обещанието на Италия да подкрепи Киев и заяви, че предоставянето на помощ на украинците е най-добрият начин за мир.

"Вярвам, че най-добрият начин да създадем условия за мир и диалог е да поддържаме двете страни при равни условия", отбеляза тя.

Миналата седмица Франция и Италия финализираха техническите преговори за съвместна доставка на система за противовъздушна отбрана SAMP/T-MAMBA на Украйна през пролетта на тази година.

Макрон: Франция ще изведе Украйна до победа
Обновена

Макрон: Франция ще изведе Украйна до победа

Олаф Шолц присъства на разговорите. Макрон посрещна Зеленски в Елисейския дворец