Силвио Берлускони иска да посредничи между Русия и Украйна и да остане в историята като герой, пише The Spectator.

Силвио Берлускони вярва, че той е единственият, който може да доведе стария си приятел Владимир Путин на масата за преговори и възнамерява да го направи преди Коледа. 86-годишният медиен магнат и бивш италиански премиер иска постигнатото с посредничество мирно споразумение да бъде неговата политическа лебедова песен. Частният самолет е готов.

Международната обстановка е най-благоприятна за преговори. Русия преживя поредното военно унижение и администрацията на Байдън силно препоръчва на Володимир Зеленски сериозно да помисли за мир. Виторио Сгарби, близък приятел на Берлускони и сега заместник-министър на културата в новото правителство на Джорджия Мелони, е казал в неофициални разговори, че Берлускони вижда себе си като единствения възможен посредник.

"Берлускони обича да прави благородни неща - коментира той. - Именно това иска да направи и сега. Той мисли, че може да го направи и ако го направи, без да подкопава НАТО, ще остане в историята като световен герой."

Миналия месец партията на Берлускони "Форца Италия" се присъедини към дясната коалиция, която формира ново правителство, ръководено от Мелони. Премиерът е твърдо на страната на Украйна. Скоро тя ще одобри шести пакет от помощи, а миналата седмица каза пред ръководството на НАТО, че защитава правото на страната на "териториална цялост, суверенитет и свобода".

Въпреки факта, че партията на Мелони "Италиански братя" получи повече гласове на изборите през септември от останалите, много италианци са против нейната политика за Украйна. Само 43% подкрепят Киев (това е един от най-ниските проценти в Европа), но още по-малко граждани искат да го снабдяват с оръжие. Само 42% са съгласни със санкциите на ЕС срещу Русия, а само една четвърт смятат, че НАТО трябва да продължи да доставя оръжия.

Много италианци искат Зеленски да направи компромис с Путин. По този повод в началото на ноември в Рим се проведе по-голяма демонстрация от миналогодишни протести срещу ковид-ограниченията. Според организаторите броят на участниците е бил сто хиляди души, а според полицията - 40 хиляди. Това беше първият голям протест в Европа срещу конфликта в Украйна. Тоест мисията на Берлускони да сключи мир ще бъде успешна във вътрешен план. Но може ли да го направи?

Това, че такава противоречива фигура ще бъде допусната дори близо до мисията за постигане на мир, може да изглежда абсурдно. Той стана световно известен с бунга бунга партита с красиви момичета по време на последния си премиерски мандат, приключил позорно през 2011 г. Политикът с лице, като на восъчна фигура се придвижва трудно, но не спира да предизвиква полемики и все още е непредвидим.

Берлускони вече посредничи в преговорите между Запада и Русия, най-вече на срещата на върха в Рим през 2002 г., която създаде постоянния съвет Русия-НАТО.

Говори се, че у Берлускони Путин харесва настойчивостта, с която се опитва да завърже приятелство с някого, преди да се заеме с работата. Двамата лидери се срещнаха за първи път на срещата на Г-8 в Генуа през 2001 г. и веднага станаха приятели. Путин няколко пъти е посещавал лятната резиденция на Берлускони в Сардиния, а през 2015 г., само година след анексирането на Крим, италианецът беше гост на руския лидер на полуострова.

От февруари насам Берлускони понякога изглежда приема конфликта в Украйна като лична обида. Той се оплака, че е "дълбоко разочарован и разстроен" от Путин. Берлускони каза, че се е опитал да се свърже с него два пъти, но така и не се е свързал. Тогава партията му гласува за изпращане на оръжия в Украйна и налагане на санкции на Русия.

Партията на Мелони се опита да омаловажи близките отношения на Берлускони с руския президент в миналото. "Той поддържаше отношения с Путин, за да го доближи до западните демокрации, каза един депутат от партията "Италиански братя". "Но тази историческа фаза приключи, когато Путин реши да започне специална операция в Украйна. Сега пропастта е непреодолима."

Но Берлускони изглежда не е съгласен. Миналия месец в разговор с депутати от своята партия той каза, че приятелството се възражда, след като Путин му изпрати 20 бутилки водка и "много хубаво писмо" за 86-ия му рожден ден - само четири дни след изборите. Според него в писмото Путин казва, че има само петима истински приятели и Берлускони е един от тях. Италианецът каза още на своите депутати, че Путин е бил принуден да предприеме "специална военна операция", за да установи правителство, "избрано от украинското малцинство от добри и разумни хора".

Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?

Украйна към Берлускони: Пиян ли си, брато?

Подоляк похвали очаквания следващ премиер на Италия, крайнодясната Джорджия Мелони

"Не мога да кажа какво мисля за това, в противен случай ще изтече в пресата и ще бъде катастрофа", добави той. В отговор Мелони каза, че в нейното правителство няма място за тези, които подкрепят Русия.

Преди избирането си за министър-председател Мелони каза, че нейната коалиция се нуждае от "ясна и недвусмислена външнополитическа линия". Но Италия е разделена по украинския въпрос. И левите, и десните се противопоставят на политиката на НАТО и ЕС, тъй като духът на комунизма и католицизма е традиционно силен в страната. По време на Студената война Италия имаше най-голямата комунистическа партия в Европа извън съветския блок, а съвременната италианска левица все още се смята за истинския враг на Съединените щати. Рано или късно тези напрежения в коалицията на Мелони, както и между самата Мелони и италианската общественост, ще бъдат сериозно изпитание за нейното правителство. Това може да бъде и тест за силата на единството на НАТО. Италия отново се превърна в ахилесовата пета на Европа.

Падналата ракета в Полша - още една причина за спиране на войната

Падналата ракета в Полша - още една причина за спиране на войната

Колкото по-дълго продължава един въоръжен конфликт, толкова е по-голям шансът той да ескалира