Мексикански съдия освободи заможен млад мъж, обвинен в отвличане и изнасилване на ученичка на основание, че извършителят не се е забавлявал. Това пише "Гардиън".

21-годишният Диего Круз е един от четирима млади мъже от известни семейства в крайбрежния щат Веракрус, които в социалната мрежа получили прякора "Лос Поркис". Те били обвинени в отвличането на тяхна съученичка от елитното частно училище, след като си тръгнала от новогодишно парти на 1 януари 2015 година.

Съдебното решение бе обявено публично в понеделник. Съдия Ануар Гонзалес констатира, че въпреки че Круз е обвинен, че докосвал жертвата, той е действал без "плътско намерение" - така че не е виновен за престъплението.

Съдията също заявил, че въпреки че жертвата, която по това време е била 17-годишна, е била принудена да влезе насила в колата от един от нападателите, тя не е била безпомощна. Двама от останалите трима заподозрени, че са проникнали в жертвата.

Освобождаването на Круз, който избяга в Испания, но бе екстрадиран обратно в Мексико, породи възмущение сред активисти за човешките права. Освен това отбеляза отново, че тези, които са с пари и политически връзки са над закона.

"Той я е докосвал сексуално, но защото не се е забавлявал, това не е изнасилване", възмущава се активист.