След изборната победа, постигната след ожесточена кампания срещу мигрантите, премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че новото му правителство скоро ще представи по-строги правила за имиграцията, съобщава "Ройтерс".

Той също така даде да се разбере, че ще заеме твърда позиция срещу Европейския съюз във връзка със следващия бюджет на Общността след 2020 г.

Орбан беше преизбран през април със съкрушителна победа, като неговата управляваща партия "Фидес" получи две трети мнозинство в парламента, което ѝ позволява да променя закони на воля, включително и конституцията.

Управляващата партия в Унгария забранява заселването на мигранти

Управляващата партия в Унгария забранява заселването на мигранти

Променя конституцията за целта

Един от най-гласовитите противници на мюсюлманската имиграция в Европа, Орбан спечели трети управленски мандат, след като предизборната му кампания отекна сред обширни слоеве от електората, особено в селските райони.

Той заяви в интервю за държавното радио, че основните му политически цели остават непроменени.

"Строим християнска демокрация", изтъкна Орбан, добавяйки: "Добрата стара християнска демокрация, вкоренена в европейските традиции, където човешкото достойнство е от първостепенно значение и има разделение на властите."

"Ние ще защитаваме християнската култура и няма да предадем страната на чужденци", подчерта силният човек в Унгария.

Сорос бяга от Унгария след натиска на Орбан

Сорос бяга от Унгария след натиска на Орбан

Представителството на "Отворено общество" в Будапеща се мести в Берлин

Той спомена и готвената промяна в конституцията, съгласно която никакво чуждо население извън Европа няма да може да се заселва в Унгария и че прилагането на законите на Европейския съюз не може да наруши териториалната цялост на страната и състава на населението.

"Чувствам се задължен да осъществя тази конституционна промяна", настоя Орбан, допълвайки, че друг закон, който веднага трябва да бъде приет, е придобилият известност като "Спри Сорос".

Орбан обвини неправителствените организации, финансирани от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос в политическа намеса и активна подкрепа за миграцията.

"Джордж Сорос има армия в сянка, работеща в Унгария. Бихме искали да я изкараме на светло", изтъкна унгарският премиер и добави: "Бихме искали да дадем да се разбере, че миграцията не е проблем, свързан с правата на човека, а въпрос от областта на националната сигурност."