Управляващата в Унгария партия "Фидес" иска да промени конституцията на страната, за да гарантира, че Европейският съюз няма да може да принуди страната да презаселва мигранти. Това съобщава унгарската новинарска агенция MTI, цитирайки лидера на парламентарната група на "Фидес".

Унгария и някои други бивши комунистически страни в Източна Европа категорично се противопоставят на опитите на Брюксел да убеди страните членки да споделят бремето на приемането на главно мюсюлманските мигранти, търсещи убежище на територията на Общността.

Германски министър призова ЕС да прекрати арогантността си към Унгария

Германски министър призова ЕС да прекрати арогантността си към Унгария

Предупреди ЕС срещу "политиката на арогантност и вмешателство"

Промените в конституцията бяха внесени от премиера Виктор Орбан в парламента през 2016 г., но не успяха да съберат необходимото мнозинство от две трети, след като опозиционната партия "Йоббик" блокира тяхното приемане.

Но на парламентарните избори на 8 април партията на Орбан спечели трети пореден мандат с повече от две трети от депутатските места, което ѝ даде правото да приеме промените в конституцията.

Орбан печели в Унгария
Обновена

Орбан печели в Унгария

ФИДЕС ще има мнозинство

Депутатът от "Фидес" Мате Кошич също така заяви, че партията иска парламентът да обсъди законопроекта, придобил известност като "Спри Сорос", който ще затегне правилата за неправителствените организации, включително онези, зад които стои роденият в Унгария американски милиардер Джордж Сорос.

Орбан обвинява Сорос, че се опитва да наводни Унгария с мюсюлмански мигранти, обвинение, което милиардерът отрича.

Марешки предупреди Брюксел: Унгария даде знак за голяма промяна

Марешки предупреди Брюксел: Унгария даде знак за голяма промяна

Иска Европа на нациите, а не на чиновниците