Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан обяви, че е обсъждал закупуването на противовъздушни ракетни системи със среден обсег по време на срещата си в понеделник с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, за да се укрепи недостатъчно добрата отбрана на критичната инфраструктура на страната, съобщава "Ройтерс".

Той добави, че е поискал от Тръмп да помогне за започването на производството на природен газ в румънската част на Черно море, което ще бъде направено с участието на американския петролен гигант Exxon Mobil, за да се осигури единствената приемлива алтернатива на руския газ.

"Диверсификацията е правдоподобна, ако сътрудничеството между САЩ и Румъния се случи бързо", каза Орбан, допълвайки: "Призовах президента да помогне за това".

В първата двустранна среща между двамата държавни ръководители, Тръмп похвали Орбан за твърдата му позиция по отношение на имиграцията, наричайки го негов "близнак".

От своя страна Орбан заяви, че военното сътрудничество е от първостепенно значение и че Унгария, чиято икономика расте по-бързо от повечето други в Европа, вече може да си позволи да създаде мощна военна сила.

"Налице са части от военното развитие, в които ние разчитаме на американците", посочи Орбан пред държавното радио.

"Критичната инфраструктура трябва да бъде защитена в случай на военна атака, а способността на Унгария в това отношение е непълна. Ние се нуждаем от ракети със среден обсег тук. Правната процедура за тяхното придобиване напредва бързо", отбелязал унгарският премиер. 

От своя страна посланикът на САЩ в Унгария Дейвид Корнщайн заяви пред унгарския новинарски сайт 444.hu, че той и представител на унгарското правителство са посетили американските оръжейни производители Raytheon и Lockheed Martin по време на посещението на Орбан в САЩ.

Орбан, чиито близки отношения с Русия и Китай предизвикаха критики от международни партньори и особено от страна на Вашингтон, заяви, че иска да изгради по-добри отношения с всички големи световни сили.

"Ние си сътрудничим с китайците и руснаците, както и с американците", изтъкна той, допълвайки: "Със сигурност с тях (американците) сме във военен съюз, следователно тези връзки са по-силни."

Ала той заяви, че да се определя външната политика на Унгария като послушна принадлежност към някакъв съюз, вместо да се стреми да защитава своите собствени интереси, е "изкривен" възглед.