Централноевропейските нации трябва да се обединят, за да запазят своите християнски корени, тъй като Западна Европа експериментира с еднополови семейства, имиграция и атеизъм, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от "Ройтерс".

Орбан говори на събитие за откриване на паметник в памет на Трианонския договор, който е подписан след Първата световна война и доведе до преначертаването на картата на Европа.

"Западна Европа се отказа от... християнска Европа и вместо това експериментира с безбожен космос, семейства на дъгата, миграция и отворени общества", каза Орбан в реч.

Той коментира, че паметникът, рампа с дължина 100 метра и ширина 4 метра, издълбана на улица близо до сградата на парламента в Будапеща, е призив към централноевропейските нации да укрепят съюза си и да се съберат около това, което той нарича "полски флагман".

В Полша, основен съюзник на Унгария в централна Европа, управляващата партия Право и справедливост (PiS) преследва социално консервативна платформа, откакто дойде на власт през 2015 г. и противопоставянето на "ЛГБТ идеологията" е основен план в тяхната избирателна стратегия.

В Унгария групите за права твърдят, че враждебността към хората с ЛГБТ се е увеличила, след като Орбан спечели трети мандат през 2018 г.

Самият Орбан рядко е критикувал еднополови семейства и тези на дъгара, но председателят на Парламента - дългогодишен съюзник на Орбан - приравнява гей осиновяването с педофилията.

Миналия уикенд два знамена на дъгата бяха съборени от сгради на общините в Будапеща, което предизвика предупреждение от американското посолство, че неонацистките групировки не трябва да се толерират.

Много унгарци все още гледат на Трианонския договор като на национална травма, тъй като той отнема две трети от територията на страната и оставя милиони етнически унгарци да живеят в сегашните Румъния, Словакия, Сърбия, Австрия и Украйна.

По стените на паметника посетителите могат да прочетат имената на повече от 12 000 села и градове, които са били част от Унгария преди договора

Орбан предостави гражданство на етнически унгарци, живеещи извън границите на страната, а също и правото да гласуват на избори като част от усилията му да възстанови чувството за национална гордост. Гласовете им помогнаха на Орбан да си осигури силно мнозинство на парламентарните избори.

Опозицията в Унгария се обедини за сваляне на Орбан от власт

Опозицията в Унгария се обедини за сваляне на Орбан от власт

Шестте най-големи опозиционни партии обещаха да формират безпрецедентен съюз