Шестте най-големи опозиционни партии в Унгария обещаха да формират безпрецедентен съюз срещу премиера Виктор Орбан на парламентарните избори през 2022 г., информира АФП.

Опозицията обвинява Орбан, че насочва държавата към авторитаризъм и я отдалечава от демокрацията и ценностите на ЕС. Министър-председателят на Унгария често влиза в сблъсък с ЕС за върховенството на закона, миграцията и човешките права.

Новоизбраният кмет на Будапеща: Победата над Орбан е еталон за успех

Новоизбраният кмет на Будапеща: Победата над Орбан е еталон за успех

След поредица от девет изборни загуби от 2006 г.

От 2010 г. Орбан извоюва три последователни победи, предимно заради промени в изборните правила.

Но той е уязвим, тъй като около половината от електоралния вот е за опозиционни партии.

Новият алианс, в който влизат леви, либерални и десни партии, излезе с обща декларация, в която заявява, че е "чул волята на техните избиратели". Съюзът се съгласи да създаде обща програма за управление и да излезе с общи кандидати срещу управляващата партия Фидес във всички 106 избирателни района.

Ако партиите не успеят да се договорят за най-добрия кандидат по време на разговорите, те ще организират предварителни гласувания.

Новата стратегия на опозицията бе частично приложена на местни избори миналия октомври и помогна за осигуряване на шокиращи победи в Будапеща и други регионални градове.

Ако алиансът спечели парламентарните избори през 2022 г., партиите обещават да управляват заедно в "интерес на Унгария на базата на съгласувана програма и принципи".