Премиерът на Унгария Виктор Орбан имал няколко решения "в джоба си", след като кандидатът на Унгария за еврокомисар беше отхвърлен, заяви той пред държавното радио.

Вчера стана ясно, че правната комисия към Европейския парламент е отхвърлила кандидатурите за еврокомисар по транспорта на румънската социалистка Рована Плумб и на предложения за еврокомисар по политиката на съседство и разширяването на Европейския съюз унгарски правосъден министър Ласло Трочани, заради несъответствия във финансовите им декларации и конфликт на интереси.

Евродепутатите отхвърлиха номинациите за еврокомисар на Унгария и Румъния

Евродепутатите отхвърлиха номинациите за еврокомисар на Унгария и Румъния

Отхвърлянето на кандидати в комисия е безпрецедентно

"Убеден съм, че Трочани е най-подходящият кандидат за член на Европейската комисия", изтъкнал Орбан, допълвайки: "Неговият грях беше, че помогна на правителството и на мен... да защитим Унгария от миграцията."

Отхвърлянето на кандидатурата на унгарския еврокомисар поставя Орбан в неловко положение, след като той е в постоянен конфликт с Брюксел във връзка с политиката му по отношение на миграцията, както и по други теми.

Обран отбеляза, че е разговарял с избраната за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за Трочани и ще изчака писмено обяснение от Брюксел преди да обсъдят в рамките на правителството как да се продължи.