Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че ръководните лица в Брюксел трябва да бъдат винени за притока на мигранти и ги обвини, че се опитват да създадат Съединени европейски щати, които биха погълнали националните държави, съобщава "Асошиейтед прес".  

Орбан, който е говорил по време на честванията по случай годишнината от унгарската революция от 1848 г. срещу австрийските Хабсбурги, изтъкнал, „дойде времето да бием камбаната и да съберем съюзници” за отхвърляне на схемата на Брюксел.   

Унгарският премиер, който твърдо се противопоставя да бъдат приемани мюсюлмани в страната, подчертал също така, че Европа не била свободна, тъй като „истината не е позволено да се каже”. Например, той коментирал, че прииждащите хора не са бежанци, а масова миграция, заплашваща Стария континент.

Според Орбан докато по-раншни „противници на свободата” като Съветския съюз и разпростряната върху Източна Европа съветска система са прибягвали до затвори, лагери и танкове, за да налагат своята воля, „днес затварянето на устата на международните медии, стигматизацията, заплахите и изнудването са достатъчни”.