Бившият президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев е осъден на 11 г. и два месеца затвор, съобщи ТАСС, позовавайки се на адвокат Сергей Слесарев.

"Съдът на Първомайския район на Бишкек призна Атамбаев за виновен и му назначи наказание от 11 г. и два месеца затвор", заяви Слесарев.

Бившият президент на Киргизстан планирал държавен преврат

Бившият президент на Киргизстан планирал държавен преврат

Миналата седмица Атамбаев беше задържан от властите

Припомняме, парламентът на Киргизстан на 27 юни 2019 г. гласува за отнемане на имунитета на Атамбаев и статута на бившия президент, което дава възможност да бъде изправен пред съда.

Той е заподозрян в съдействие за промяна на поземлени парцели, корупция при реконструкцията на топлоелектрическите централи в Бишкек, незаконно освобождаване от местата за задържане на наказателна власт на Батукаев, както и незаконно снабдяване с въглища към топлоелектрическите централи на столицата и незаконно получаване на парцел за изграждането на къща в Кой-Таш, област Чуй.

Атамбаев счита, че е подложен на политическо преследване от сегашното ръководство на републиката и нарича всички обвинения срещу него "глупости". Адвокатът на бившия президент определя решението на депутатите в противоречие с конституцията на страната.