Съд в Саудитска Арабия осъди мъж на смърт заради публикациите му в социалната мрежа Twitter (Х), и дейността му в YouTube, съобщава "Асошиейтед прес".

Обвиненията, повдигнати срещу Мохамед бин Насър ал-Гамди, включват "предателство на неговата религия", "нарушаване на сигурността на обществото", "заговор срещу правителството" и "оспорване на кралството и престолонаследника". Онлайн дейността му е опоменатата причина.

Саудитските власти не посочиха защо са се насочили конкретно към ал-Гамди, който е пенсиониран учител и живее в град Мека. От "Асошиейтед прес" твърдят, че брат му Саид бин Насър ал-Гамди е добре известен критик на саудитското правителство и живее във Великобритания.

"Това фалшиво решение има за цел да ме засегне лично след неуспешните опити на разследващите да ме върнат в страната", написа Саид в Twitter миналата седмица.

Екзекуциите заради наркотици в Иран скочиха тройно

Екзекуциите заради наркотици в Иран скочиха тройно

Най-малко 173 души, осъдени за престъпления, свързани с наркотици, са обесени от началото на годината

Това не е първият случай, когато страната предприема превишени мерки срещу критиците ѝ.

Докторанта Салма ал-Шехаб и други са изправени пред десетилетия затвор заради коментари по интернет. Присъдите изглежда са част от по-широките усилия на престолонаследника Мохамед бин Салман да изкорени всяко неподчинение в кралството.

"Смъртната присъда на Ал-Гамди заради туитове е изключително ужасяваща, но е в съответствие с ескалиращите репресии на саудитските власти", каза Лина Алхатлул, ръководител на организацията по правата на човека в Саудитска Арабия ALQST.

"Не е имало достатъчно протести срещу дългите присъди, издадени срещу свободата на словото, като 27-годишната такава срещу Салма ал-Шехаб. Властите приеха това като зелена светлина да удвоят репресиите си", каза Алхатлул. "Те изпращат ясно и зловещо послание - че никой не е в безопасност и дори една публикация в Twitter може да ви убие."

Саудитска Арабия и преди е арестувала членове на семействата на критиците си извън страната. Това е средство за натиск върху тях да се завърнат у дома. Присъдата предизвика незабавни критики от международни правозащитни групи.

Нидерландия и Канада дават Сирия на Международния съд

Нидерландия и Канада дават Сирия на Международния съд

Заради предполагаеми случаи на изтезания

"Репресиите в Саудитска Арабия достигнаха ужасяващ нов етап, когато съдът може да издаде смъртна присъда за мирни публикации в Twitter", каза Джоуи Шей, изследовател в Human Rights Watch.

Случаят напомня на ситуация от детска приказка, където султанът заповядва да бъде обезглавен момъкът, дръзнал да му противоречи. Това обаче е по-скоро пример за миналото на Близкия Изток, отколкото измислица. Освен това в историята на света не всички кръвожадни лидери са били султани.

Броят на екзекуциите в Саудитска Арабия е един от най-високите в света. Според Amnesty International само Китай и Иран са екзекутирали повече от гражданите си.

Миналата година Саудитска Арабия е осъдила на смърт 196 затворници. Това е най-високият брой, регистриран от Amnesty от 30 години. Само за един ден миналия март кралството е екзекутирало 81 души. Това е най-голямата известна масова екзекуция, извършена в кралството в съвременната му история.

Случаят на Ал-Гамди обаче изглежда е първият в текущата репресия, която налага смъртно наказание срещу някого за поведението му онлайн.

ООН прие спорна резолюция за религиозната омраза

ООН прие спорна резолюция за религиозната омраза

Западните страни се тревожат, че се ограничават правата на човека и свободата на изразяване