Броят на екзекуциите в Иран по обвинения, свързани с наркотици, се е утроил през тази година в сравнение с 2022 г. Това се посочва в доклад на "Амнести интернешънъл", цитиран от "Франс прес".

Предупреждава се, че изпълнението на тези смъртни присъди - чрез обесване, се случват "безсрамно" бързо.

Иран екзекутира седем мъже във връзка с протестите, избухнали през септември миналата година. Активистите обаче твърдят, че смъртните наказания по всички обвинения, особено свързаните с наркотици, са се увеличили през последните месеци.

Правозащитната група посочва, че най-малко 173 души, осъдени за престъпления, свързани с наркотици, са били обесени от началото на годината "след системно несправедливи процеси", като уточнява, че тази цифра е почти три пъти по-висока, отколкото по това време година по-рано.

Тези екзекуции съставляват 2/3 от всички смъртни наказания, изпълнени в Иран през първите пет месеца на 2023 г., като те засягат предимно "хора от маргинализирани и икономически неравностойни среди", пояснява "Амнести интернешънъл".

В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца

В Иран са екзекутирани близо 100 души за два месеца

Смъртните наказания са изпълнени след "крайно несправедливи процеси"

В доклада се допълва, че членовете на иранското етническо малцинство балуджи съставляват около 20% от екзекутираните, "въпреки че те са едва 5% от населението на Иран".

"Безсрамната скорост, с която властите извършват екзекуции, свързани с наркотици, в нарушение на международното право, разкрива тяхната липса на човечност и явно незачитане на правото на живот", подчертава Даяна Елтахауи, заместник регионален директор на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка.

Броят на екзекуциите в Иран намаля през последните години, след като през 2017 г. бяха приети изменения в законите за борба с наркотиците в страната в опит да се ограничи използването на смъртното наказание за престъпления, свързани с наркотици.

Сега обаче активистите твърдят, че Иран екзекутира хора по всички обвинения с цел да всее страх у населението, докато властите се опитват да потуши протестното движение.

Комисията на ООН по наркотичните вещества и държавите членки, които осигуряват финансиране на нейните проекти в Иран, са подложени на все по-голям натиск да осъдят скока в броя на екзекуциите.

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

ООН заклейми екзекуциите в Иран като "разрешени от държавата убийства"

Техеран използвал смъртното наказание, за да всява страх сред населението

"Международната общност трябва да гарантира, че сътрудничеството в инициативите за борба с трафика на наркотици не допринася, пряко или косвено, за произволното лишаване от живот и други нарушения на човешките права в Иран", подчерта Елтахауи.

Базираната в Норвегия организация за правата на човека в Иран съобщи вчера, че най-малко 307 души са били екзекутирани през 2023 г., което е увеличение с над 75% в сравнение със същия период на миналата година. Поне 142 души са били екзекутирани само през май - най-високият месечен брой от 2015 г. насам.

"Ако властите продължат да извършват екзекуции с този тревожен темп, те биха могли да убият близо хиляда затворници до края на годината", предупреди "Амнести интернешънъл".

Тревожен ръст на екзекуциите по света през 2022 г.

Тревожен ръст на екзекуциите по света през 2022 г.

"Амнести интернешънъл" отчита най-високото им ниво от 2017 г. насам