Кабинетът на премиера на Израел потвърди, че са предадени още 12 заложници - 10 граждани на Израел и двама граждани на Тайланд.

Длъжностните лица информират семействата, че заложниците са върнати и се намират в Израел, посочват от канцеларията на Нетаняху.

В изявлението се посочват имената на предадените жени на възраст между 17 и 84 години.

Почти едновременно с това Катар потвърди, че от страна на Израел са освободени 15 жени и 15 непълнолетни палестинци.

Отново при размяната активно е участвала организацията на Червения кръст, които са съпроводили заложниците в пътя им от ръцете на "Хамас", през Египет до предаването им на израелските военни

Планираната днес размяна е част от двудневното удължаване на споразумението за продължаване на паузата в бойните действия.

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Израелски дипломат: Мирът с Хамас е невъзможен

Това заяви Марк Регев, високопоставен правителствен съветник

В неделя "Хамас" освободи 17 души, включително 4-годишно момиче с двойно израелско и американско гражданство, с което общият брой на заложниците, освободени от петък, когато влезе в сила първата договореност за спиране на огъня, достигна 58.

В замяна Израел освободи 117 палестинци, предимно жени и непълнолетни затворници.

Израел призовава международните организации да получат достъп до заложниците

Израел призовава международните организации да получат достъп до заложниците

Той даде пример с възрастна заложничка в тежко състояние, която не е получавала необходимите й медицински грижи

Едновременно с информацията за осъществената размяна, израелска телевизия съобщи, че се обсъжда ново споразумение между Израел и Хамас, по което всички държани в Газа заложници, включително военни, да бъдат освободени. 11-ти канал заяви, че в договарянето участват представители на катарското разузнаване.

В Катар в момента се намират както директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, така и шефът на Мосад Давид Барнеа и директорът на разузнаването на Египет Абас Камел.

Според информацията Израел в замяна на заложниците може да се ангажира да освободи от затворите си бойци на Хамас и да спазва режима на прекратяване на огъня за продължителен период от време. До този момент Израел освобождава изключително непълнолетни палестинци и жени.