Още бивши и настоящи британски министри възнамеряват да се борят за премиер след оставката на Борис Джонсън, съобщи "Ройтерс".

Новоназначеният британски финансов министър Надхим Захауи се кандидатира да замени Борис Джонсън като министър-председател, съобщи вестник Evening Standard в събота.

"Целта ми е проста: да осигуря възможностите, предоставени на моето поколение, на всички британци, който и да сте и откъдето и да идвате. Да укрепя кораба и да стабилизирам икономиката", заяви Захауи.

Главният прокурор Суела Браверман, бившият министър Кеми Баденок и висшият тори Том Тугендхат заявиха своите намерения с допълнителни съобщения, които се очакват през следващите дни.

В събота беше съобщено, че Борис Джонсън възнамерява да се оттегли от поста министър-председател в понеделник, за да се кандидатира отново за лидер на торите.

В същото време, министърът на отбраната Бен Уолъс отхвърли намерение да се кандидатира. 

Припомняме, че вчера Риши Сунак, бившият британски министър на финансите, стартира кампанията си за лидерството на консерваторите и вероятен следващ премиер. 

Сунак стартира кампания за следващ лидер на британските консерватори

Сунак стартира кампания за следващ лидер на британските консерватори

Вероятно ще бъде сред основните кандидати за премиер

Във видео, той също акцентира върху произхода си, колко важно е семейството за него и какви възможности му е дала Великобритания. 

Джонсън обяви решението след серията скандали, разтърсили управлението му и многократните призиви да се оттегли, които той отхвърляше. Вместо него, оставки подадоха негови сътрудници, а след това и министри. Въпреки всичко, Джонсън бе убеден, че правителството няма да се разпадне и трябва да продължи да работи.

До решението за масовите оставки се стигна, след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с бившия заместник-отговорник по партийната дисциплина на консерваторите Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си.

Авторитетът на Джонсън вече пострада след вота на недоверие, на който 41% от депутатите от собствената му партия оттеглиха подкрепата си.

Загубите през юни на важни междинни избори в Тивъртън, както и в Хънитън и Уейкфийлд пък накараха председателят на партията Оливър Даудън да подаде оставка.

Борис Джонсън се съгласи да подаде оставка

Борис Джонсън се съгласи да подаде оставка

Отказва се да е лидер на консерваторите, но иска да е премиер до есента