Централното председателство на македонския коалиционен партньор Дeмократичен съюз за интеграция (ДСИ) приключи заседанието си в партийната централа в Мала Речица. Това съобщи външният министър Буяр Османи, цитиран от МИА.  

Предварителните условия, отправени към тях, са приети, за да има промени в Конституцията и започване на преговори за членство в Европейския съюз (ЕС). Османи каза, че няколкочасовото заседание е било посветено изключително за това решение.

Той посочи, че на сесията е анализирана срещата на премиера Димитър Ковачевски с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. След това е имало отговор от ДСИ относно искането на опозицията за съставяне на правителство, в което тяхната партия няма да участва, като предпоставка за подкрепа на конституционните промени.

ВМРО предупреждава новия кабинет за Северна Македония

ВМРО предупреждава новия кабинет за Северна Македония

Свидетели сме на агресивна дипломатическа офанзива на Скопие

ДСИ е готов да напусне правителството в същия ден, когато конституционните промени влязат в сила, ако това е предпоставка опозицията да подкрепи конституционните промени, каза Османи.

Той каза още, че днес няма по-важен въпрос от европейското бъдеще на държавата и европейското бъдеще на гражданите.

Имаме исторически шанс, който, ако го пропуснем, със сигурност няма да го имаме в следващите 10-20 години. Ето защо ДСИ, оценявайки този импулс въз основа на достоверна информация, която също представих на сесията на КП и това, което обясни Али Ахмети, взе решение да подкрепи такова решение, при което ще подкрепи правителство без представители в деня, в който влязат в конституционните поправки са в сила, посочи Османи.

ДСИ казва, че тяхното председателство иска паралелно да се проведе друг процес.

Това е началото на проверка и разследване на всички политически партии, като се започне от президентите до последния партиен функционер, включително депутати и служители, за да се прекрати тази партийна злоупотреба с борбата с корупцията. Смятаме, че е много важен процес да създадем среда за изграждане на доверие, така че този процес да се осъществява по-бързо, посочи Османи.