ВМРО предупреждава с приет от Изпълнителния комитет на партията меморандум новото правителства да не пропуска важната тема с Република Северна Македония, тъй като в Европейския парламент ще започне преразглеждане на доклада за напредъка.

В документа, въпреки че не са отразени напълно българските забележки към политиката на Скопие спрямо България в двустранните отношения, има доста критични констатации, които задължават Скопие да ги изпълни, за да започне преговори един ден за членство в Европейския съюз. "Свидетели сме на агресивна дипломатическа офанзива на Скопие, която чрез лобиране сред евродепутатите има за цел благоприятен доклад, представляващ България като основна пречка за европейското бъдеще на РСМ."

От ВМРО припомнят, че е изминала една година от приемането на така нареченото "френско предложение" и така е приета рамката за преговори на Република Северна Македония с Европейския съюз. Притеснени са и че отново има опасност едно ново мнозинство в НС, което да е готово под външен натиск да предаде българския национален интерес.

ВМРО са убедени, че ако това се случи, те ще извършат поредно национално предателство, жертвайки интереса на македонските българи.

Припомнят и че на практика Протокола от второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия не се изпълнява, като изброяват примери за разгаряща се българофобия и политическа враждебност срещу България и ЕС са многобройни:

  1. Благосклонната "незаинтересованост" на държавата към ширещите се прояви на българофобия в обществото, медиите и тиражирането на негативни стереотипи към България и българите както в Република България, така и в РСМ;
  2. Организирането на масови протести срещу "бугаризацията" и прилагането на клаузите на т.нар. "френско предложение", изпълнени с обидни квалификации към ЕС, държави членки и представители на демократично избраните власти в Съюза;
  3. На 4 юни 2022 г. е подпален офисът на Българския културен клуб в Битоля, което е второто нападение в рамките на шест месеца. Повторното нападение е признак на системна репресия срещу българската общност и нейните институции. Само на думи македонският президент Стево Пендаровски осъди палежа чрез публикация във "Фейсбук". След осемдневен арест обаче заловеният извършител Ламбе Алабаковски бе освободен и продължи с палежите. По време на протест той подпали и изгори копия на Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение. През септември 2022 г. след споразумение с прокуратурата е осъден на минималното наказание от 6 месеца условно с една година изпитателен срок. През април 2023 г. медиите в РСМ тиражират изказването на Алабаковски, че неговото деяние е "кулминацията на всички патриотични чувства" и той е много щастлив от това, което е направил.
  4. През август 2022 г. по искане на министъра на правосъдието Никола Тупенчевски е създадена експертна група за разследване на регистрацията на неправителствените организации на българите носещи имената на "Иван Михайлов" и "Цар Борис III". Изтъкнатата причина е, че имената на сдруженията са на "доказани фашисти и колаборационисти", което е първата стъпка за промяна на закона за фондациите и забрана на законно регистрираните организации на българите в РСМ.
  5. На 26 септември 2022 г. хиляди македонски фенове освиркаха българския химн на националния стадион в Скопие преди мача от Лигата на нациите между Северна Македония и България. Обяснението на медиите в РСМ е, че реакцията е била срещу ветото за членство на страната в ЕС. Ясно е, че това е гласът на народа, гласът срещу всички проблеми, които създава източната ни съседка, пишат македонските медии. На думи и за международна употреба Външно министерство в Скопие осъди проявата и толкоз.
  6. Първото нападение на българския клуб в Охрид е на 12 октомври 2022 г. - едва пет дни след откриването му. Нападнат е офисът на културния клуб "Цар Борис III" и е счупена табелата с името на клуба. Случилото се е посред бял ден, около 12.30 ч. местно време според БТА. По време на нападението активисти на сдружението разговарят с представители на ОССЕ в клуба, когато неизвестни лица обиждат присъстващите с викове "фашисти", а по-късно започнат да замерят с камъни и счупват табелата с надписа "Цар Борис III".
  7. На 2 ноември 2022 г. парламентът на Република Северна Македония приема изменения и допълнения в Закона за сдруженията и фондациите, внесени от опозиционната и проруски ориентирана партия ВМРО-ДПМНЕ. Заедно с това са приети промени в Закона за политическите партии по предложение от управляващата партия СДСМ, която се обявява за проевропейска. Промените са извършени по съкратена процедура и са приети с надпартиен консенсус. Промените в Закона за сдруженията и фондациите са подкрепени от 67 народни представители, нито един не е "против" или "въздържал се", толкова са и "за" промените в Закона за политическите партии, без "против" и "въздържал се". В мотивите за промените в Закона за сдруженията и фондациите депутат от ВМРО-ДПМНЕ казва, че през последните осем месеца се правят опити за ревизия и изопачаване на историческите истини в страната чрез откриването на българските клубове. В мотивите към промените в Закона за политическите партии депутат от СДСМ казва, че и двата закона имат една и съща цел. Всъщност предложените законови промени на двете партии са предизвикани от тържественото откриване на офисите на български клубове в страната с имената "Иван Михайлов" на 16 април 2022 г. в Битоля и "Цар Борис III" на 7 октомври 2022 г. в Охрид, в които участват много гости от България в това число и вицепрезидента Ил. Йотова и министър-председателя К. Петков. Законът има ретроактивно действие, защото и двете организации са регистрирани в РСМ много преди това. В преходните и заключителните разпоредби на измененията и допълненията на закона е посочено, че организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на този закон да приведат своето наименование и/или название, цели и дейности в съответствие с новите разпоредби. Сдружения и фондации, които не изпълнят това, се заличават от регистъра. Приетите законодателни промени са в очевидно нарушение на Договора за добросъседство.

Всичко, описано до тук, категорично доказва, според ВМРО, че след приемането на т.н. "френско предложение" сме свидетели на безпрецедентна ескалация на проявите на българофобия в РСМ, които се дирижират от медиите, политиците и се осъществяват под закрилата на властта.

България е длъжна да подкрепи нашите сънародници в РСМ и да работи за постигане на няколко ясни и конкретни цели:

  1. Създаване на български образователни институции (детски градини, основни и средни училища и университети, където да се образоват децата на нашите сънародници) в РСМ, по модела на албанските, турските, сръбските институции там. Трябва да създадем условия за добро образование и изучаване на истината от българчетата в РСМ.
  2. Създаване на българско издателство, по модела на издателствата на другите общности в РСМ.
  3. Създаване на българска телевизия с национална концесия по модела на медиите на останалите общности, които живеят в РС Македония.
  4. Ясна и категорична подкрепа към българските организации в РСМ.
  5. Конкретни стъпки към това нашите сънародници в РСМ да имат свое политическо представителство и на следващите парламентарни избори да има народен представител от българската общност, както имат албанската, турската, ромската, сръбската и други общности.