Продължава интензивният диалог между работните групи на България и Северна Македония, за които се договориха премиерите на двете държави Кирил Петков и Димитър Ковачевски, съобщава БГНЕС, позовавайки се на МИА.

След разговорите миналата седмица в София е планирана нова среща в Скопие относно пакета от политически въпроси. Двете страни определиха приоритетните въпроси, по които ще се търси решение. За България това са правата на българите в РСМ, а за С. Македония - въпросите на идентичността в преговорната рамка като европейско решение.

Втората среща на експертите от двете външни министерства ще се проведе в Скопие тази неделя, 20 февруари. Очаква се делегациите да получат нови политически инструкции въз основа на проведените на 11 февруари разговори.

За Пендаровски още не е време за включване на българите в Конституцията на РСМ

За Пендаровски още не е време за включване на българите в Конституцията на РСМ

Македонският президент обвини българските учени за напрежението между двете страни

Македонският външен министър Буяр Османи заяви, че позициите все още се разминават, но диалогът за намиране на общи решения продължава.

Няма промяна в позицията на държавата, подчерта той и допълни, че най-важният въпрос за РСМ са въпросите за идентичността в преговорната рамка като европейски решения, а за София е въпросът за българската общност в РС Македония. По негови думи това по някакъв начин определя пътя, по който трябва да поеме процесът.

Пакетът от политически въпроси обхваща теми, които са важни за нас, и приемането на рамката за преговори, както е предложена от Европейската комисия, особено по отношение на атрибутите на идентичността и началото на преговорите, посочи Османи. Той поясни, че от българска страна са въпроси, свързани с правото на самоопределение въз основа на държавното устройство, езика на омразата и реабилитацията на жертвите на комунизма. По негови думи това са пакет от въпроси, които включват елементи от едната или другата страна.

Мицкоски: България да се извини на РСМ за 7200 избити евреи

Мицкоски: България да се извини на РСМ за 7200 избити евреи

Той поиска от София писмени гаранции, че няма да блокира Скопие по пътя за ЕС

Според македонския външен министър в момента няма нужда от провокации и злоупотреби с темата заради политиканстване и злободневната партийна политика, а от деескалация на отношенията, "защото развитието ни се възпрепятства чрез блокадата на ЕС".

Относно искането българската общност да бъде включена в конституцията на Северна Македония, той посочи, че този въпрос е част от разговорите, но не е решен.

Османи е на мнение, че българската общност трябва да се обърне към институциите в Скопие и да каже за себе си дали имат затруднения и дали търсят определени начини да се интегрират в системата. Това не трябва да ни плаши, напротив, няма основа, на която да сме по-силни, освен в мултикултурализма, подчерта той.

Наред с експертните разговори по пакета политически въпроси, с новата динамика в преговорите с България ще се проведе среща на четвъртата работна група - за образование и култура, както и на третата работна група - за европейска интеграция, зелен дневен ред и дигитализация.

Стево Пендаровски сравни реториката на Кирил Петков с тази на Нелсън Мандела

Стево Пендаровски сравни реториката на Кирил Петков с тази на Нелсън Мандела

Няма да затваряме хора, за реакциите им, обясни той по повод освиркването му пред черквата "Св. Спас"