България да даде писмени гаранции, че няма да блокира РСМ по пътя за ЕС. За това настоя лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Северна Македония Христиан Мицкоски, съобщава БГНЕС.

Той поиска и страната ни да се извини на РСМ за избиването на 7200 евреи в лагера Треблинка по време на Втората световна война.

Северомакедонският премиер Димитър Ковачевски гостува на ПЕС в деня на Гоце Делчев

Северомакедонският премиер Димитър Ковачевски гостува на ПЕС в деня на Гоце Делчев

Внасяме нова динамика в диалога с България, заяви той

"Българската конституция не признава колективни права, индивидуални - да, тук нямат намерение да променят Конституцията вместо нас, но българите да премахнат бележката под линия или да изпълнят някое от тези решения, или поне да се извинят за 7200 евреи, които са изпратени в Треблинка по време на Втората световна война. Вили Брандт знаете ли как се извини? Има начин да се извиниш", изтъкна Мицкоски пред местна медия.

МВнР: Работата на Историческата комисия продължава да е основна

МВнР: Работата на Историческата комисия продължава да е основна

Позициите на нейни членове са позици и не обвързват правителствата с конкретни действия

На въпрос как ще реагира ВМРО-ДПМНЕ, ако правителството повдигне въпроса за включването на българите в Конституцията, той подчерта, че не променят възгледите си според ситуацията. "Ако няма реципрочност, писмени гаранции, че ветото ще бъде вдигнато и че занапред няма да има глупави блокади, които да ни убеждават отново, че сме били българи до 1944 г. В живота има даване и вземане, а не само вземане", посочи той.

По негови думи това правителство на СДСМ непрекъснато нарушава позициите в преговорите в международната политика.

Изобщо не трябва да обещават, ето едно нещо нека стане - нека махнат бележката под линия за езика, не ни трябва повече и ще кажем "браво", има промени в позициите, коментира Мицкоски.

Той заяви, че по повод 150-годишнината от рождението на македонския революционер Гоце Делчев ВМРО-ДПМНЕ ще внесе декларация в македонския парламент, която ще очертае позициите по въпроса за Гоце Делчев.

Запитан дали би бил премиер, който ще поднесе цветя на паметника на Гоце Делчев заедно с Кирил Петков, Мицкоски отговори: Ако Петков е съгласен, че Гоце Делчев е македонец и се е борил за своята македонска независима държава, то аз нямам проблем.

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Историци предупреждават кабинета за РСМ, Гоце Делчев и историята по принцип

Николай Овчаров се надява историците и академичната общност в България да окажат необходимото въздействие и натиск на българското правителство да не отстъпва от позицията си за Република Северна Македония