Досега имаше седем официални дебата в рамките на Демократическата партия на САЩ, но последният осми се проведе малко по-малко от три седмици преди кандидатите за номинация за президент на партията да се изправят пред първото си изпитание в първичните избори.

Сезонът на първичните избори в различните щати започва на 2 февруари в Айова, когато избирателите на демократите в този щат ще изберат кой искат да се изправи срещу Доналд Тръмп на изборите през ноември.

Сандърс към Уорън: Жена не може да спечели Белия дом

Сандърс към Уорън: Жена не може да спечели Белия дом

Ново напрежение в Демократичната партия

Докато шестимата кандидати за Белия дом от Демократическата партия дебатираха помежду си в Де Мойн, столицата на Айова, републиканският президент на САЩ се подиграваше с тях по време на митинг в щата Уисконсин.

Езикът на тялото между Елизабет Уорън и Бърни Сандърс в края на дебата, когато разговаряха разгорещено и не се ръкуваха, говори много, отбелязва Би Би Си.

Договорката да не се нападат един друг между двамата кандидати може да е приключила точно когато гласуването започва.

Импийчмънтът в центъра на дебата между кандидат-президентите на Демократическата партия

Импийчмънтът в центъра на дебата между кандидат-президентите на Демократическата партия

Иначе се сблъскаха прогресивни и умерени

Най-голямата новина в предизборната кампания през последните няколко дни беше нарастващото напрежение между двамата най-либерални кандидати на Демократическата партия.

Уорън по-рано обяви, че Сандърс ѝ е казал през декември 2018 г., че жена не би могла да спечели президентските избори - нещо, което Сандърс отрече.

Запитан за това по време на дебата, Сандърс го отрече отново, като каза, че отдавна подкрепя идеята за жена президент.

След това Уорън на свой ред отговори, като на един дъх удари няколко политически цели.

Тя коментира темата, като по същество намекваше, че Сандърс лъже. След това тя наблегна на благодарности за изборния успех, който са имали тя и Ейми Клобучар, другата жена кандидатка на сцената. Те били спечелили всички избори, в които са участвали, каза тя под бурни аплодисменти, докато тримата политици мъже дебатираха помежду си.

Тя завърши, като се самоизтъкна като кандидат на единството с широка коалиция зад гърба ѝ.

Тръмп: Демократите, защитаващи Солеймани, са "позор"

Тръмп: Демократите, защитаващи Солеймани, са "позор"

Позиция на президента

"Истинската опасност, пред която сме изправени като демократи, е да изберем кандидат, който не може да обедини партията, или някой, който приема за даденост големи части от избирателното тяло", изтъкна тя, допълвайки: "Трябва да развълнуваме всички части на партията, да включим всички и да дадем на всеки демократ кандидат, в който да вярва."

Като се има предвид, че Сандърс е критикуван, че генерира разногласия в партията, че Пийт Бутигиг е критикуван за това, че не е в състояние да привлече значителна подкрепа от малцинствата, и Байдън за това, че не предизвиква ентусиазирана подкрепа, това беше удар по тримата кандидати, с които е начело в социологическите проучвания.

Заради кризата с Иран през миналата седмица външната политика за първи път откри дебата, а кандидатите се разделиха в два лагера.

Елизабет Уорън и Бърни Сандерс призоваха американските сили да бъдат изтеглени от Близкия изток.

Уорън каза, че американските генерали години наред твърдят, че САЩ "подобряват положението" в Близкия изток и Афганистан, но никога не могат да уточнят как точно и кога САЩ могат да се махнат от региона.

Тя настоя, че САЩ трябва да спрат да искат военните да решават проблеми, които не могат да бъдат решени с военни средства.

Джо Байдън, Ейми Клобучар и - донякъде по заобиколен начин - Пит Бутигиг се обявиха в подкрепа на увеличаването на намалените американски военнослужещи в Ирак. Байдън предупреди, че без американски войски в региона терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") може да си възвърне силата.

Тръмп обвини демократите, че искат да разрушат конституцията

Тръмп обвини демократите, че искат да разрушат конституцията

По думите му, импийчмънтът няма никакви основания...