Петият дебат между кандидатите за президент на Демократическата партия се проведе тази нощ в Атланта, щата Джорджия.

Поне за няколко часа десетима кандидати за президент направиха всичко възможно, за да отвлекат вниманието на американските избиратели от продължаващите изслушвания в Конгреса на САЩ по разследването за импийчмънт, които от седмици доминират заглавията на американските медии.

Първо обаче трябваше да обърнат внимание на слона в стаята, отбелязва Би Би Си.

Сблъсък за здравеопазването между Байдън, Сандърс и Уорън в третия дебат на демократите

Сблъсък за здравеопазването между Байдън, Сандърс и Уорън в третия дебат на демократите

Хаотичен трети дебат между кандидатите за президентска номинация на демократите

Сенатор Елизабет Уорън, един от водещите към момента кандидати на демократите и една от първите, които предложиха, че Доналд Тръмп трябва да бъде импийчнат (отстранен от длъжност), заяви, че ще се опита да убеди сенаторите от Републиканската партия да гласуват за отстраняване на президента, като им каже да видят последните разкрития за Украйна като част от "продължаващото беззаконие на Тръмп".

Тя добави щрих към своя план за борба с корупцията, който включва предложение за забрана големи донори на предизборни кампании (като Гордън Съндланд, който беше "звездата" на вчерашните изслушвания по разследването за импийчмънт), да бъдат назначавани за посланици (Съндланд в момента е посланик на САЩ в Европейския съюз).

Други двама кандидати за президент със силна подкрепа, сенаторът Бърни Сандърс и кметът на Саут Бенд Пийт Бутигиг, също се изказаха остро срещу Тръмп. Сандърс, както често го прави, нарече обитателя на Белия дом патологичен лъжец и най-корумпирания президент в съвременната история. Бутигиг настоя, че президентът е злоупотребил с властта си, но акцентира върху призиви за единство - основна тема на неговата кампания.

20 кандидати в първите дебати за президент на САЩ в Демократическата партия

20 кандидати в първите дебати за президент на САЩ в Демократическата партия

Действащ губернатор на САЩ и конгресмен ще са сред четиримата кандидати, които ще напуснат сцената

Важна част от дебата беше и Джо Байдън, мъжът, когото Тръмп е насърчил украинците да разследват. Въпреки че доминиращата преднина на бившия вицепрезидент в социологическите проучвания беше значително намалена, той изтъкна, че привличал вниманието на Тръмп, защото той бил този, който е в най-добра позиция да го победи на президентските избори догодина.

Иначе дебатът беше безязан от разделението между умерените и прогресивните кандидати. Набиращият популярност 37-годишен Бутигиг и Байдън разкритикуваха левите програми на Елизабет Уорън и Бърни Сандърс. След момент на единство срещу Тръмп, двата лагера започнаха с взаимните нападки.

Най-младият от десетимата участници в дебата Бутигиг, който не крие хомосексуалната си ориентация, опита да влезе в ролята на обединител. 

Байдън убедително води в Демократическата партия за президент на САЩ

Байдън убедително води в Демократическата партия за президент на САЩ

34% от демократите и склонните да гласуват за Демократическата партия подкрепят Байдън

"Дори по теми, по които демократите бяха в отбрана, като имиграцията или огнестрелните оръжия, ние вече имаме мнозинство да направим каквото трябва, при условие че мобилизираме, а не разделяме това мнозинство", каза кметът на Саут Бенд, 100-хиляден град в щата Индиана.

След това Бутигиг атакува Уорън и Сандърс за предлаганите от тях проекти за здравна реформа, като заяви, че те "не са правилният подход за обединяване на американците".

"В този момент демократите в голямото си мнозинство не подкрепят" такава реформа, допълни друг умерен кандидат, Джо Байдън.

Уорън защити прогресивните си предложения и каза, че най-добрият начин за обединяване на американците е "да се изгради една Америка, която работи за всички, а не само за богатите".

Съпартийци нападат остро фаворитката на демократите за президент на САЩ

Съпартийци нападат остро фаворитката на демократите за президент на САЩ

Защото отказва да каже дали данъците ще се повишат заради предлаганите от нея политики

"Американският народ възприема сегашната здравна система не просто като жестока, но и като неработеща", заяви на свой ред Сандърс.

Елизабет Уорън предвижда система за всеобщо здравно осигуряване на третата година от евентуалния си президентски мандат.

Бърни Сандърс, който се самоопределя като социалист, планира да въведе незабавно тази мярка.

Подобно на предишните дебати, вчера също имаше спорове за предлаганата от прогресивните кандидати държавна здравна система с всеобщо осигуряване. Това предложение може да отчужди колебаещите се избиратели, а и прокарването му през Конгреса би било изключително трудно.

Спорове предизвика и потвърденият план на Елизабет Уорън да обложи с 2 процента данък богатство над 50 млн. долара и с допълнителни 4 процента това над 1 млрд. долара.

"Омръзнало ми е от паразитиращи милиардери", отсече Уорън. Тя обясни, че парите от данъка ще отидат за безплатно образование в колеж, универсално здравеопазване за децата и опрощаване на по-голямата част от студентските дългове.