Очакваше се да се стигне до конфронтация между тримата фаворити за номинацията за президент на Демократическата партия в САЩ. Вместо това дебатът между кандидатите за номинацията беше непоследователен и несвързан, като изглежда той не променя съотношението на силите за номинация на демократите през 2020 г., отбелязва Си Ен Ен.

По време на дебата кандидатите, за които се смята, че имат по-малки шансове, като бившия конгресмен Бето О'Рурк, сенатор Кори Букър и кмета на Саут Бенд Пийт Бутигиг неочаквано иззеха инициативата от бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенатор Елизабет Уорън и сенатор Бърни Сандърс, подобрявайки представянето си, което на моменти беше засенчено от неловки моменти.

Уорън: Тръмп създаде кризата на границата с Мексико

Уорън: Тръмп създаде кризата на границата с Мексико

Нови обвинения към Белия дом

Липсата на ясен победител сред 10-те кандидати на сцената подчерта ключов момент за първичните избори на Демократическата партия през 2020 г., а именно, че може да мине известно време, преди са се появи победител, тъй като Демократическата партия се бори както с идеологическо разделение в редиците си, така и с решаващия въпрос дали е време следващото поколение да поеме нещата в свои ръце.

Иначе соченият за фаворит за номинацията на демократите Джо Байдън и "дишащите във врата" му Елизабет Уорън и Бърни Сандърс се сблъскаха за здравеопазването.

Дебатът в Хюстън, щата Тексас, е първият, в който тримата се изправят един срещу друг. Само 10-има демократи с най-голяма популярност имаха право да участват в дебата.

Бившият конгресмен от Тексас Бето О"Рурк събра най-бурните аплодисменти с пламенна реч за налагане на контрол върху оръжията.

Здравеопазването, правата на жените и имиграцията в центъра на дебатите на демократите в САЩ

Здравеопазването, правата на жените и имиграцията в центъра на дебатите на демократите в САЩ

Байдън влезе в остър сблъсък с конкурентите си

Вицепрезидент на Барак Обама, Байдън води сегашните социологически проучвания със значителна разлика, като сенаторът от Масачузетс Елизабет Уорън и сенаторът от Върмонт Сандърс са на второ и трето място. Останалите имат подкрепа по-малка от 10 процента.

Наследството на Обама беше многократно обсъждано, като имаше и въпроси относно имиграцията, климатичните промени и контрола върху оръжията. Но здравеопазването предизвика най-ожесточените сблъсъци.

Въпросът как да се реформира здравната система в САЩ раздели умерените и по-прогресивни демократи.

Сандърс и Уорън подкрепят програмата Medicare да важи за всички американски граждани, което би разширило съществуващата федерална програма за възрастни хора, която да покрие всички американци в една застрахователна система с един платец.

Демократите с първи дебат за президент на САЩ

Демократите с първи дебат за президент на САЩ

Дебатите ще се проведат в 21-23 часа източно американско време в сряда и четвъртък.

Байдън разкритикува плана на Сандърс за Medicare за всички като твърде скъпа, за да работи и каза, че вместо това страната трябва да се съсредоточи върху подобряването на закона за достъпно здравеопазване на Обама.

"Знам, че сенатор Уорън заяви, че е за Бърни. Е, аз съм за Барак. Смятам, че Обамакеър работи", подчерта Байдън, допълвайки: "Моят план струва много пари, но не струва 30 трлн. долара."

Уорън защити политиката, посочвайки, че семействата трябва да се справят с прекомерните сметки за здравеопазване сега и само по-заможните хора и корпорациите биха имали увеличени разходи от нейния план.

Някои от по-непопулярните кандидати също атакуваха Сандърс и Уорън, като сенаторът от Минесота Ейми Клобучар каза за Medicare за всички: "Не смятам, че това е дръзка идея. Това е лоша идея."

Бето О'Рурк, чийто роден град Ел Пасо беше арена на масова стрелба, оставила 20 мъртви, беше попитан дали подкрепя конфискацията на нападателни оръжия.

"По дяволите да, ние ще отнемем вашия AR-15, вашия АК-47 (Калашников)", изтъкна ОРурк на фона на аплодисменти, като добави: "Няма да позволим вече да бъдат използвани срещу вашите сънародници американци."

Сенаторът от Калифорния Камала Харис въвлече президента Доналд Тръмп в дебата, отбелязвайки: "Очевидно не е дръпнал спусъка, но със сигурност туитва боеприпасите."

Във встъпителните си слова повечето от кандидатите нападнаха Тръмп, критикувайки го, че е разделящ лидер и обвинявайки го в расизъм.