Фаворитката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 г. в САЩ Елизабет Уорън беше остро атакувана от опонентите си в четвъртия телевизионен дебат между кандидатите на демократите за Белия дом, съобщават американските медии.

Те обвиниха сенаторката, че отказва да каже дали ще повиши данъците.

Други двама кандидати с големи шансове за номинацията също бяха нападнати. Джо Байдън отрече каквито и да е неправомерни действия в Украйна, докато Бърни Сандърс се опита да омаловажи съмненията относно здравословното му състояние след получения сърдечен удар по-рано този месец.

Победителят в надпреварата на Демократическата партия ще се изправи срещу президента Доналд Тръмп, който е републиканец, на изборите през ноември 2020 г.

Сблъсък за здравеопазването между Байдън, Сандърс и Уорън в третия дебат на демократите

Сблъсък за здравеопазването между Байдън, Сандърс и Уорън в третия дебат на демократите

Хаотичен трети дебат между кандидатите за президентска номинация на демократите

Дебатът в щата Охайо беше най-многолюдният досега във вътрешнопартийната надпревара на демократите, като всички 12 кандидати за Белия дом влязоха в сблъсък в излъчваното в най-гледаното телевизионно време събитие.

Освен Уорън, Байдън и Сандърс, участие взеха Пийт Битигиг, който е кмет на град Саут Бенд в щата Индиана, сенаторката от Калифорния Камала Харис и сенаторката от Минесота Ейми Клобушар. На сцената бяха също и нюйоркският предприемат Андрю Янг, бившият конгресмен от Тексас Бето О'Рурк, сенаторът от Ню Джърси Кори Букър, бившият министър на жилищното и градско развитие при управлението на Барак Обама Хулиан Кастро, конгресменката от Хаваите Тулси Габард и милиардерът активист Том Стейър.

Изтича времето на претендентите с по-малки шансове да направят впечатление. Надпреварата в рамките на Демократическата партия за Белия дом официално започва на вътрешните избори в щата Айова на 3 февруари.

Броят на кандидатите ще бъде намален в гласувания в отделните щати, докато на конгреса на партията през юли 2020 г. не бъде избран окончателният кандидат, който ще влезе в битка с Тръмп.

Елизабет Уорън стана обект на атаките на опонентите си, след като излезе първа в надпреварата през последните два месеца.

Както Бърни Сандърс, който е сенатор от щата Върмонт, ката и Уорън предлагат безплатно здравеопазване за всички американци чрез "Medicare за всички" - управляван от правителството план за здравно застраховане, който ще преобразува здравната система на САЩ. Някои анализатори обявиха, че системата би струвала 32 трлн. долара в рамките на десетилетие.

Но за разлика от Сандърс, Уорън многократно избягваше да заявява открито дали нейната версия на здравната политика ще повиши данъците на работещите семейства. Тя беше притисната по въпроса от модераторите на дебата и отговори, че няма да подпише нито един законопроект, който ще увеличи разходите за средната класа.

Здравеопазването, правата на жените и имиграцията в центъра на дебатите на демократите в САЩ

Здравеопазването, правата на жените и имиграцията в центъра на дебатите на демократите в САЩ

Байдън влезе в остър сблъсък с конкурентите си

Бутигиг се нахвърли върху нея, изтъквайки: "Чухте го тази вечер - въпрос, предполагащ отговор "да" или "не", който не получи отговор "да" или "не". "Ето защо хората тук в Средния запад са толкова разочаровани от Вашингтон като цяло и от Конгреса в частност", подчерта Бутигиг.

Дори прогресивният съюзник на Елизабет Уорън - Бърни Сандърс, също я критикува прикрито: "Смятам, че е уместно да признаем, че данъците ще се повишават."

Клобушар нападна: "Поне Бърни е честен тук и казва как ще плаща за това и данъците ще се повишават."

Джо Байдън атакува както Уорън, така и Сандърс. "И двамата са неясни по въпроса за Medicare за всички. Сега вижте, ето я сделката, хайде, струва 30 трлн. долара!"

Уорън не изглеждаше разтревожена при многократните атаки, като се съсредоточи върху предлаганата от нея политика за премахване на неравенството в доходите.

Байдън беше попитан за необоснованите твърдения на Тръмп, че бившият вицепрезидент на САЩ неуместно се е опитал да подпомогне бизнес интересите на сина си Хънтър Байдън в Украйна.

Демократите с първи дебат за президент на САЩ

Демократите с първи дебат за президент на САЩ

Дебатите ще се проведат в 21-23 часа източно американско време в сряда и четвъртък.

"Синът ми не е сторил нищо лошо, аз не съм сторил нищо лошо", отговори Байдън, който до неотдавна водеше в социологическите проучвания, но в последните месеци Елизабет Уорън го изпревари.

Той беше притиснат от модератора на дебата да каже дали е направил грешка, докато е бил водещата фигура в администрацията на Обама по отношение на Украйна, като е разрешил на сина си да бъде част от управителния съвет на украинската газова компания Burisma. Байдън отговори, че никога не е обсъждал "нито едно нещо" за Украйна със сина си. Междувременно неговите опоненти се въздържаха да го атакуват за това.

Това беше първият дебат, откакто демократите в Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) започнаха разследване за импийчмънт във връзка с опитите на Тръмп да окаже натиск върху Украйна да разследва Джо Байдън.

Всеки кандидат на сцената подкрепи разследването, което може да се опита да отстрани президента от длъжност, противопоставяйки се на "виновността" и "корупцията" на Тръмп.

Сандърс беше внимателно наблюдаван за признаци на умора в тричасовия дебат след неотдавнашния сърдечен удар. Най-възрастният претендент, 78-годишният Сандърс падна на трето място в проучванията.

"Здрав съм", настоя самоопределящият се за демократичен социалист пред модератора, който постави под въпрос неговото здравословно състояние. "Чувствам се страхотно", увери той.

В голям тласък за подкрепата за Сандърс сред по-младите либерали, неговите съветници в кампанията съобщиха на репортерите, че той ще бъде подкрепен в събота от прогресивната членка на Конгреса Александрия Окасио-Кортес.

Байдън също беше попитан от модераторите за възрастта му - той ще навърши 80 години по време на първия си мандат като президент на САЩ.

"Една от причините да се кандидатирам е заради възрастта и опита ми", отговори той, допълвайки: "С тях идва мъдростта. Имаме нужда от някой, който да встъпи в длъжност този път, който от ден първи може да застане на световната сцена, да получава уважението на световни лидери от Путин до нашите съюзници."

Отговорът му ще бъде изтълкуван като косвена критика срещу по-младите му опоненти, като 37-годишния Бутигиг, 44-годишния Янг и 45-годишния Кастро.