Ръководителят на основната паравоенна групировка в Судан Мохамед Хамдан Дагало заплаши в четвъртък да наложи свои власти в районите, контролирани от неговите сили, ако враговете му в армията формират правителство, съобщава "Ройтерс".

В четвъртък Дагало, известен като Хемедти, каза: "Ако армията формира правителството, ние незабавно ще започнем консултации за установяване на истинска гражданска власт в райони под наш контрол със столица Хартум."

Той предупреди, че всеки ход на армията за създаване на служебно правителство в източното пристанище на Червено море Порт Судан ще разцепи страната.

Най-малко 43 души загинаха при атака с дрон в Судан

Най-малко 43 души загинаха при атака с дрон в Судан

Други 55 са ранени

Судан е разтърсен от насилие от средата на април, когато напрежението между армията на страната, водена от генерал Абдел Фатах Бурхан, и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF), командвани от генерал Мохамед Хамдан Дагало, избухна в открити битки.

Конфликтът се разпространи в няколко части на страната. В района на Голям Хартум, който включва градовете Хартум, Омдурман и Бахри, войските на RSF са завзели цивилни жилища и са ги превърнали в оперативни бази. Военните отговориха, като бомбардираха жилищни райони, твърдят правозащитни групи и активисти.

В конфликта досега са загинали повече от 4000 души, сочат данни на ООН от август. Реалният брой на жертвите обаче почти сигурно е много по-голям.

Броят на вътрешно разселените почти се е удвоил от средата на април и достига най-малко 7,1 милиона души, според агенцията на ООН за бежанците. Други 1,1 милиона са бежанци в съседни страни.

Боевете в Судан са разселили повече от 5 милиона души

Боевете в Судан са разселили повече от 5 милиона души

Това съобщава агенцията по миграцията на ООН