Предсрочните парламентарни избори през април 2023 г. в България са били състезателни и добре управлявани от изборната администрация, като основните свободи са зачитани, съобщава в доклад Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ.

Според ОCCE, правната рамка е била адекватна за провеждането на демократични избори, но честите промени на изборното законодателство са подкопали доверието и ефективността, усложнявайки навременната подготовка.

Медиите са предложили разнообразно и обширно отразяване, позволявайки на избирателите да чуят множество мнения, но са останали податливи на политически и корпоративни влияния, които в резултат на това са намалили критичното отразяване.

Според докладът, недостатъчното представителство на жените в политическите постове и кампанията са показали необходимост от по-голям ангажимент за гарантиране на равенство между половете в политиката.

Това са някои от основните заключения от окончателния доклад за изборите на 2 април, публикуван днес от Службата за демократични институции и права на човека (ODIHR) на ОССЕ.

Основните препоръки включват:

  • Преразглеждане на правната рамка много преди следващите избори в приобщаващ и прозрачен процес на консултация, за да се гарантира последователна и стабилна избирателна рамка;
  • Въвеждане или промяна на изборните технологии достатъчно рано, за да се даде време за изпробване, одит и сертифициране на оборудването и неговото функциониране;
  • Въвеждане на временни мерки за насърчаване на представителството на жените;
  • Бързо разследване на твърдения за сплашване, принуда и купуване на гласове и обучение на гласоподавателите относно техните права и съществуващи предпазни мерки;
  • Предприемане на законодателни мерки за защита на журналистите и медийните работници и за поддържане на свободата на изразяване;
  • Усъвършенстване на процедурите за установяване и отчитане на резултатите от гласуването за отстраняване на неточности в протоколите с резултати.

Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) е разположила мисия за наблюдение на изборите на 28 февруари 2023 г., и остава в страната до 12 април.

Всичките 57 държави-членки в региона на ОССЕ официално се ангажираха да предприемат незабавни последващи действия във връзка с оценките и препоръките на ODIHR за изборите.

Радев хвали служебния кабинет пред ОССЕ за подготовката на изборите

Радев хвали служебния кабинет пред ОССЕ за подготовката на изборите

Двете страни обсъдиха мерките за гарантиране на сигурността на вота