Изключително важно е в предсрочните парламентарни избори да участват възможно най-много граждани, което да укрепи легитимността на институциите. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Службата за демократични институции и права на човека към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Той подчерта, че високата избирателната активност зависи от способността на партиите да предложат устойчиви решения и стратегически дългосрочни политики за справяне с предизвикателствата.

На 1 март службата откри мисия за наблюдение на предстоящия парламентарен вот за народни представители.

Прокуратурата каза на ОССЕ каква организация е създала за спазването на закона на изборите

Прокуратурата каза на ОССЕ каква организация е създала за спазването на закона на изборите

Похвалиха се и за междуведомственото звено с ДАНС

По време на разговора бяха обсъдени предприетите мерки за гарантиране на сигурността на вота, както и организацията на изборния процес.

Радев открои ролята на служебното правителство, което и за предстоящия вот работи за осигуряване на условия за честни, прозрачни и свободни избори. Видеонаблюдението при броенето на бюлетини беше посочено като средство за изсветляване на изборния процес.

Държавният глава отбеляза и че обществото ни има нужда не от поредна предизборна кампания, основаваща се на противоречията между партийните лидери, а ориентирана към реалните проблеми.

ДАНС и прокуратурата отново ще бдят заедно за честността на изборите

ДАНС и прокуратурата отново ще бдят заедно за честността на изборите

Ръководствата на институциите разпоредиха създаването на междуведомствено звено за вота на 2 април

На срещата бе подчертана също необходимостта политическите сили да насочат вниманието си и към българите зад граница.

Бяха обсъдени и промените в Изборния кодекс. Президентът припомни наложеното от него вето на последните изменения, което бе преодоляно от депутатите.

Според него настоящият закон е променил характера на машинното гласуване, което досега успешно се е справило с редица недостатъци на изборния процес: намалило е значително процента невалидни бюлетини, грешките в протоколите на секционните избирателни комисии и купуването на гласове.