Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Ердоган се опитаха да разведрят отношенията между двете държави по време на първия си частен разговор, след като германският парламент прие резолюция, определяща клането на арменци в Османската империя през 1915 година за геноцид.

Официални представители, цитирани от световни агенции, изтъкнаха, че срещата се е провела в кулоарите по време на срещата на върха на НАТО във Варшава. Според източниците разговорите са продължили повече от заплануваните предварително 45 минути.

По-късно самата Меркел заяви, че с Ердоган са обсъдили споразумението между ЕС и Турция за мигрантите в конструктивна атмосфера. По думите й двамата са обсъдили различията между двете държави в конструктивен дух.

Обсъдихме всички важни проблеми. Атмосферата беше конструктивна...и много делова в опит да се разрешат съществуващите конфликти”, каза тя пред журналисти на кратка пресконференция.

Запитана дали проблемите са разрешени, тя отговори: „Различията не изчезват просто така с обсъждане. Но аз вярвам, че беше важно да ги обсъдим”, добави тя.

Припомняме, Буденстагът прие резолюцията на 2 юни. Анкара изтегли за консултации посланика си от Берлин и заплаши да предприеме мерки срещу Германия.

Източник, близък до турското президентство, каза, че Ердоган е изразил разочарованието си от резолюцията пред Меркел, която от своя страна е обещала, че ще направи всичко възможно резолюцията да не навреди на отношенията между Германия и Турция.

Източникът каза още, че канцлерът е изразил удовлетворението си от начина, по който Турция е изпълнила обещанието си да спре мигрантския поток към Европа.

Германски официални представители не са коментирали съдържанието на проведените разговори.

Миналият месец Турция не допусна германски депутати да посетят военновъздушната база „Инджирлик”, където има 250 германски войници, които участват в операциите срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) в Ирак, което доведе до протест от германското правителство.

Турският източник заяви, че Меркел е повдигнала казуса и е помолила Ердоган да пусне депутати до базата, тъй като те именно одобряват всички военни разходи и инвестиции.

Ердоган е отговорил, че базата не е място за „публични мероприятия и маркетинг”, но Турция ще разгледа молбата, добави представителят.

Двамата лидери също са обсъдили сътрудничеството в разузнаването в борбата срещу тероризма.