Министърът на труда на Германия Франц Йозеф Юнг подаде оставка, съобщи БиБиСи.

Причината е разкритото укриване на информация за загинали цивилни по време на атаката на силите на НАТО през септември в Кундуз,  Афганистан.

Припомняме, вчера поради същия повод оставка подаде и генералният секретар на Бундесвера генерал Волфганг Шнайдерхан.

БиБиСи уточнява, че Юнг е заемал поста министър на отбраната, когато е била издадена заповедта за нападението. Той неколкократно отричаше след атаката да е имало загинали цивилни.

Министърът е уведомил канцлера Ангела Меркел за решението си. Пред журналисти в Берлин той коментира, че ще поеме отговорност за „информационната политика" на повереното му по време на атаката ведомство.

Оставката на Юнг е третата след разкриването на данните за случилото се в Кундуз. Освен него и Шнайдерхан, стана ясно, че от поста си се е оттеглил и заместник-министърът на отбраната Петер Вихерт.

Информацията за загиналите цивилни по време на атаката остава противоречива. Според афганистанска група за защита на човешките права, техният брой е 70. Официалните власти обаче свеждат цифрата до 30.

В продължение на дни след нападението Юнг отричаше да e имало каквито и да е било жертви сред цивилното население.

Германия поддържа повече от 4 000 военни в Афганистан. Нейният контингент е третият по големина след този на САЩ и Великобритания, допълва БиБиСи.