Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин във вторник е провел първи разговор по телефона с руския си колега от март 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Пентагона генерал-майор от военновъздушните сили Патрик Райдър уточни, че Остин е инициирал разговора. 

Той обаче не уточни каква е причината за обаждането.

Остин и Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникация.

Oт руското министерство на отбраната са съобщили, че Белоусов е "посочил опасността от по-нататъшна ескалация на ситуацията във връзка с продължаващите доставки" на американски оръжия за украинските въоръжени сили. 

Посочена е и атаката в Севастопол с тактически ракети ATACMS с касетъчни бойни глави на 23 юни, съобщава ТАСС.

Русия: Участието на САЩ в атаката срещу Севастопол е извън съмнение

Русия: Участието на САЩ в атаката срещу Севастопол е извън съмнение

Според МВнР на Русия, всички полетни задачи се координират от американски специалисти

Припомняме, че Пентагонът заяви в понеделник, че Украйна сама избира целите си, след като Кремъл директно обвини Съединените щати за атака срещу Крим, която според тях е била извършена с доставени от САЩ ракети ATACMS и е убила най-малко четирима души и ранила 151. 

Москва няма никакви съмнения относно участието на Вашингтон в атаката срещу Севастопол, заяви по-рано руското външно министерство. 

"Няма съмнение относно участието на Съединените щати в това зловещо престъпление", посочва дипломатическата служба, "отговор на това престъпление със сигурност ще последва". На 23 юни киевският режим, с подкрепата на Съединените щати и техните сателити, извърши поредното чудовищно терористично престъпление срещу цивилното население на Русия", се казва в текста на изявлението. - "За терористичния акт беше избран специално един от най-важните православни празници, Денят на Света Троица."

Руското МВнР привика посланика на САЩ заради атаката над Севастопол

Руското МВнР привика посланика на САЩ заради атаката над Севастопол

Русия обеща да държи САЩ под еднаква отговорност с Украйна заради употребата на ATACMS

Русия привика американския посланик Лин Трейси във външното министерство, където тя се сблъска с обвинения, че Вашингтон "води хибридна война срещу Русия и всъщност е станал страна в конфликта". Русия каза на Трейси, че атаката "няма да остане ненаказана" и че "определено ще последват ответни мерки".