Руският министър на отбраната Андрей Белоусов в петък е провел телефонен разговор с американския си колега Лойд Остин - за втори път след назначаването си на поста, съобщава ТАСС.

Обсъден е бил въпросът за намаляване на риска от възможна ескалация, съобщи руското министерство на отбраната.

"На 12 юли 2024 г. по инициатива на руската страна се състоя телефонен разговор между министъра на отбраната на Русия Андрей Белоусов и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Беше обсъден въпросът за предотвратяване на заплахи за сигурността и намаляване на риска от възможна ескалация", съобщи руското военно ведомство.

Остин разговаря с руския си колега за първи път от март 2023 г.

Остин разговаря с руския си колега за първи път от март 2023 г.

Остин и Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникация

Припомняме, че в края на юни Остин разговаря с руски министър на отбраната за първи път от март 2023 г. 

Пентагонът заяви тогава, че Украйна сама избира целите си, след като Кремъл директно обвини Съединените щати за атака срещу Крим, която според тях е била извършена с доставени от САЩ ракети ATACMS и е убила най-малко четирима души и ранила 151.

Москва няма никакви съмнения относно участието на Вашингтон в атаката срещу Севастопол, заяви по-рано руското външно министерство. 

Също така, около срещата на НАТО в четвъртък Русия повтори позицията си за Украйна - готова на преговори, но не я пуска в НАТО.

"Никога не сме отказвали диалог, но трябва да разберем за какво преговаряме", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, запитан за възможността Русия да бъде поканена на втора конференция за Украйна, цитира думите му Би Би Си. От самото начало казахме, че за нас разширяването на НАТО на територията на Украйна е неприемливо, неприемлива заплаха за нашето съществуване, за нашата сигурност", добави Песков.

Кремъл предупреждава за контрамерки за сдържане на НАТО

Кремъл предупреждава за контрамерки за сдържане на НАТО

Русия констатира приближаването на Алианса към нейните граници