Десният кандидат за президент на Франция Франсоа Фийон, около който се завихри скандал през последните седмици, беше атакуван отново в рамките на собствения си консервативен лагер преди планираните разговори с бившия президент Никола Саркози по-късно днес, които Фийон се надява да възстановят единството на партията, съобщават "Ройтерс" и "Асошиейтед прес".

Критично настроеният консервативен депутат Жорж Фенек настоя, че партията му "Републиканците" ще загуби президентските избори, освен ако не се отърве от кандидатурата на Фийон.

Френски вестник нанесе още един удар на Фийон - жена му получила и други пари

Френски вестник нанесе още един удар на Фийон - жена му получила и други пари

След разследване на сатиричния седмичник Canard Enchaîné

Фенек беше един от най-силните гласове срещу Фийон, откакто официално разследване за нередно плащане на стотици хиляди евро на съпругата му удари кампанията на бившия премиер преди три седмици.

"Бих искал да греша, но аз не мога да вярвам повече, защото мога да видя реакцията на избирателите по места. Те не искат да гласуват за нас повече", коментирал Фенек пред местно радио.

Той говори ден след като поведе неуспешен опит да предизвика среща на партийното ръководство, което можеше да се противопостави на решението на Фийон да продължи борбата си за влизане в Елисейския дворец.

Фенек коментира среща през тази седмица между Фийон и неговия лагер като такава на "взаимни поздравления", в която "никой не искаше да му каже истината - или много малко хора".

"С това като отправна точка ние се отправяме към стената", заяви той, допълвайки: "Има други хора в нашата партия, които са почтени, млади и имат капацитета да управляват страната".

Фийон беше фаворит да спечели президентските избори, докато един от френските вестници не излезе с твърдения, че съпругата му Пенелопе е получила стотици хиляди евро от парите на данъкоплатците за работа, която тя не е извършила, докато се е водела негов съветник в парламента.

Започна официално разследване, а скандалът навреди на кампанията на Фийон.

Само 10 седмици преди първия тур на изборите, мястото на Фийон като фаворит беше заето от центриста Еманюел Макрон, докато лидерът на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен също отбеляза засилване на подкрепата.

Кампанията на Фийон е изправена пред още един удар, след като се оказа, че говорителят на предизборния му щаб е разследван за възможни данъчни измами.