Иранската полуофициална новинарска агенция ИЛНА съобщи, че танкерът Adrian Darya 1, който беше освободен, след като беше задържан в Гибралтар в продължение на повече от месец, в момента е даден под наем на иранска корабоплавателна компания.

САЩ издадоха заповед за задържане на танкера с мотива, че той имал връзки с Революционната гвардия, която те определят за терористична организация.

"Трябва да се отбележи, че корабът Grace 1, преименуван на Adrian Darya 1 след задържането му, е произведен в Южна Корея петролен танкер, собственост на Русия, който в момента е отдаден под наем на една от иранските корабоплавателни компании", отбелязва ILNA, без да се позовава на източник.

Иран предупреди САЩ да не задържа танкера му, отплавал от Гибралтар

Иран предупреди САЩ да не задържа танкера му, отплавал от Гибралтар

Корабът вече се намира край гръцкия град Каламата

Коментарът беше направен в интервю на ILNA с началника на военноморските сили на Революционната гвардия Алиреза Тангсири.

"Корабът Adrian Darya 1 няма нужда от ескорт", подчертал Тангсири в очевидна демонстрация на открито незачитане на САЩ

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди вчера, че САЩ ще предприемат всички действия, които могат, за да попречат на танкерите, плаващи в Средиземно море, да доставят петрол в Сирия в нарушение на американските санкции. Иран отрече, че танкерът някога се е отправял към Сирия.

Танкерът "Грейс 1" напусна Гибралтар

Танкерът "Грейс 1" напусна Гибралтар

Дали танкерът "Стена Имперо" ще последва съдбата му остава под въпрос

Отделно Иран обяви днес, че ирански петролен танкер е получил повреда в Червено море, но екипажът е в безопасност и в момента течал ремонт на плавателния съд.

Медии съобщават, че става въпрос за танкера HELM. Кораб със същото име е в списък с физически лица, компании и кораби, които са обект на американски санкции, показва справка в сайта на американското финансово министерство.

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер
Обновена

Гибралтар отказа на САЩ отново да задържи иранския танкер

Законодателството на ЕС не позволява, а Гибралтар е част съюза